Cel na diefstal in Medemblik en inbraakpoging bij opa en oma

MEDEMBLIK – De 19-jarige Nigel G. uit Medemblik kreeg woensdag vier maanden gevangenisstraf opgelegd bij de politierechter in Alkmaar. De rechter veroordeelde hem voor een inbraakpoging bij zijn grootouders in Medemblik en een aantal andere feiten, waaronder het stelen van muntgeld in de doucheruimtes van de haven. Daar brak G. zes muntautomaten open. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

G. ging deze zomer in juli en augustus in korte tijd op dievenpad in Medemblik. Hij was dakloos en had geen geld, nadat hij op 18-jarige leeftijd terugkwam uit verschillende jeugdinstellingen. De verdachte gaf toe dat hij op 7 juli een smoothie had gestolen bij de Spar. Nadat hij was betrapt rende hij weg. Een agent in burger kon hem in de kladden grijpen.

Die nacht moest de tiener in de cel doorbrengen op het politiebureau. Hij vond dat de lamp in zijn cel uit moest, maar die kon alleen worden gedimd. ,,Met licht aan kan ik niet slapen”, zei de verdachte. Hij vernielde de lamp. De politie claimde 733 euro onkosten. De Medemblikker moet die schade van de rechter vergoeden.

Douchen

Op 1 juli verscheen G. op camerabeelden in de doucheruimtes van de haven van Medemblik. Daar ontdekte een medewerker later dat de automaten waren opengebroken, waarin mensen muntjes moesten stoppen om te douchen. Schadepost voor de haven: 14.444 euro volgens de eigenaren van het havenbedrijf. De rechter wees 2400 euro toe, omdat de schade volgens hem niet eenvoudig is vast te stellen. G. moet dat bedrag gaan betalen. Hij ontkende overigens de diefstal in de haven. ,,Ik was daar gewoon aan het douchen, want ik was dakloos.” De buit aan muntgeld bedroeg zo’n 200 euro. 

Grootouders

Op 1 augustus betrapte zijn opa hem in de tuin van diens woning in Medemblik. De verdachte probeerde daar met een schep de achterdeur open te breken. Zijn opa vroeg wat hij daar deed. ,,Ik dacht dat jullie dood waren”, had hij geantwoord. Later zei hij tegen zijn oma dat hij honger had. De deur en de sponning waren beschadigd. Zowel de officier van justitie als de rechter vonden de inbraakpoging bewezen. Ook dat feit ontkende de verdachte. ,,Ik wilde gewoon een kopje thee gaan drinken bij mijn opa en oma, maar zij waren niet thuis.”

Onzin

De tiener werd ook veroordeeld voor het bezit van mdma. Hij is volgens de reclassering verslaafd aan cannabis, maar dat vond G. onzin. ,,Ik rook weleens een joint voor het slapengaan.” Hij heeft volgens deskundigen adhd, een achterstand in zijn emotionele en sociale ontwikkeling en vertoont normoverschrijdend gedrag. De reclassering kan volgens een rapport niets met hem beginnen, omdat hij geen hulp wil hebben van die instantie. Wel heeft G. een inmiddels een coach, die hem op weg wil helpen om zijn leven op de rit te krijgen. De rechter wenste hem daarbij veel succes.

Loading