Share

Brandstofdieven horen lange werkstraffen eisen

HOORN – De 20-jarige Michael D. claimde woensdag tijdens een politietrechterzitting in Alkmaar onder de druk te zijn gezet door de 22-jarige F. C. uit Medemblik om te tanken bij benzinestations in onder andere Enkhuizen, Alkmaar en Bovenkarspel. C. tankte tussen april en juni vorig jaar vijf keer zonder te betalen met de auto van zijn moeder.

Hij zegt dat hij niet anders kon omdat hij naar zijn werk moest en hij op dat moment onder bewind stond. C. liet telkens een schuldverklaring achter waarin hij aangaf binnen 48 uur te zullen betalen, maar dat lukte hem niet. D. maakte tussen mei en oktober vorig jaar 8 keer op dezelfde manier benzine buit in dezelfde auto die toen op zijn naam stond; ,,Ik kende C. van een feestje. Ik werd door hem en zijn vrienden onmiddellijk in elkaar geslagen en in de achterbak van een auto gegooid. Ze dreigen me dood te maken of mijn vingers af te knippen als ik niet deed wat ze wilden. Mijn vader heeft ze nog een keer 3000 euro betaald omdat ze me anders iets aan zouden doen.” verklaarde D.

Medemblikker F.C. was niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig. Justitie eiste 80 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk tegen hem. De officier geloofde niks van het verhaal dat Michael D. ophing tijdens zijn zaak omdat hij zijn verhaal verschillende keren zou hebben veranderd. Tegen hem werd 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenis geëist, ook voor het stelen en helen van twee scooters in Hoorn.

Zijn advocaat vroeg om hem te ontslaan van alle rechtsvervolging vanwege psychische overmacht. De politie zou al eerder een zaak tegen D. hebben geseponeerd en hem hebben onderzocht wegens het doen van een valse aangifte. En dat zorgde er ook voor dat de politierechter niet mee ging in zijn verhaal. Ze veroordeelde D. tot de geëiste 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenis. C. kreeg 80 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk geëist.

Heeft u dit ook al gelezen?