Dudink palmde verschillende vrouwen in met leugens en valse praatjes, aldus de officier. Hij creëerde chaos met overboekingen – hij storneerde (automatische) betalingen en roomde dan het geld af – hij stal geld en plunderde zelfs de spaarrekening van de dochter van één van zijn slachtoffers. De dochter van een ander slachtoffer beloofde hij een betere smartphone als ze hem 150 euro gaf. De telefoon kreeg ze nooit. Dudink vervalste een rechtbankvonnis, rekeningafschriften en overschrijvingsbewijzen, en Niels Dudink hield zich ook bezig met oplichting via Marktplaats, onder meer door de verkoop van voetbalkaartjes.
Dudink handelde ‘klaarblijkelijk zonder enige wroeging’, volgens de officier. “Zonder enige scrupules drong hij als een koekoeksjong het leven en het huis van zijn slachtoffers binnen, als een ware uitvreter leefde hij daarna op kosten van deze slachtoffers.” Hij deed dat onder verschillende valse namen. Op deze manier voorzag Medemblikker in zijn levensonderhoud. Volgens de officier was het onmogelijk om alle oplichtingspraktijken van de verdachte boven water te krijgen.
Op de zitting is de situatie van zeven slachtoffers geschetst. Zij zijn gedupeerd voor bedragen variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s. De officier noemde de zaak ‘onthutsend’. Meestal ging het om slachtoffers met een lager inkomen; alleenstaande moeders die elke cent moesten omdraaien. “Het feit dat ze een relatie aangingen op basis van leugens is traumatisch voor hen geweest, nog pijnlijker was het voor de kinderen.” In een auto die Niels Dudink bij een van de slachtoffers afhandig had gemaakt, is hij uiteindelijk aangehouden. Dat gebeurde augustus 2018 in Maastricht.
De officier achtte alle feiten wettig en overtuigend bewezen. Hij vond dat de handelwijze van Dudink kan worden vergeleken met insluiping – de man sloop de woning van de vrouwen binnen, hun leven in. Een hogere strafmaat dan gebruikelijk is daarom aan de orde, meende de officier.