Bergenaar krijgt rijbewijs terug na dodelijk ongeval Heerhugowaard

Dit bericht is 498 keer gelezen

HEERHUGOWAARD/ALKMAAR – De 28-jarige Rutger H. uit Bergen krijgt zijn rijbewijs voorlopig terug.  Dat heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald tijdens een pro formazitting in de strafzaak tegen de Bergenaar. H. wordt ervan verdacht dat hij op 19 juni bij de Westtangent in Heerhugowaard een ongeluk veroorzaakte waarbij een 15-jarig meisje om het leven kwam. Hij zou volgens justitie met minimaal 112 kilometer per uur hebben gereden over een weg maar waar 50 is toegestaan. Ook zou hij achter het stuur op zijn telefoon hebben gezeten.

Rijbewijs noodzaak

Volgens raadsvrouw Veerle Hammerstein heeft H. zijn rijbewijs nodig om zijn werk uit te kunnen voeren. Hij heeft een bedrijf waarvoor hij door heel Nederland spullen moet leveren en is nu volledig afhankelijk van zijn werknemers. Hammerstein stelt dat haar cliënt onmiddellijk openheid van zaken heeft gegeven bij de politie en aan het onderzoek heeft meegewerkt. Daarnaast zouden alle getuigen hebben verteld dat H. door groen reed en het meisje op de fiets overstak zonder voorlicht op het moment dat haar stoplicht op rood stond.

Maar justitie ziet dat anders. De officier stelde dat H. de pincode van zijn telefoon weigerde te geven en Whatsapp berichtjes heeft verwijderd die aantoonden dat hij ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon zat. Ze herkende het beeld van een verdachte die meewerkt en de waarheid boven tafel wil halen niet. H. zelf noemde het ongeval zelf ,,verschrikkelijk”. Hij is zelf ook vader van twee kinderen en zegt erg aangedaan te zijn door wat er is gebeurd. Hij wil graag met de nabestaanden van het slachtoffer in gesprek.

De Alkmaarse rechtbank gaf Rutger H. zijn rijbewijs dus uiteindelijk terug, mede omdat het nog niet zeker is wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. De officier van justitie vertelde tijdens de zitting dat dat nog wel even zou kunnen duren. Dat komt omdat er op het kruispunt van het ongeluk geen data is opgeslagen door de verkeersregelinstallatie (VRI). H. heeft namelijk verklaard dat hij met 50 kilometer per uur overstak en dat is nu door justitie moeilijk te verifiëren.

Reageer op dit nieuwbericht
%d bloggers liken dit: