Bedreiger Medemblikse advocaat krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf

MEDEMBLIK – ,,Het liefst zou ik willen dat hij vervolgd wordt voor stalking, zodat hij een Tbs-maatregel opgelegd zou kunnen krijgen. Dit gedrag heeft echt voor enorm veel negatieve energie gezorgd.” Dat zei een advocaat uit Medemblik woensdag tegen de politierechter in Alkmaar. Hij zat daar voor de verandering eens niet als raadsman, maar als slachtoffer van zijn voormalig cliënt Niels J. (59) uit Amsterdam.

J. moest voorkomen omdat hij tussen november 2018 en 2019 in Medemblik via e-mails de raadsman zou hebben uitgescholden voor oplichter, slechte advocaat kwakzalver en fraudeur. Ook zou hij hebben gesteld dat de advocaat zich niet aan de gedragsregels voor de advocatuur zou hebben gehouden. Dat laatste werd hem als smaad ten laste gelegd. J. zou deze uitlatingen hebben gedaan in e-mails die hij naar meerdere mensen verstuurde, in geluidsopnamen die op YouTube werden geplaatst en in recensies die hij op Google publiceerde.

Justitie eiste naar eigen zeggen een forse celstraf van een week onvoorwaardelijk tegen Niels J. die zelf niet bij de zitting aanwezig was. Volgens de officier zou een werkstraf of geldboete opleggen namelijk weinig zin hebben. De man lijkt namelijk op geen enkele manier met hulpverlening mee te willen werken. De politierechter vond dit toch net te ver gaan, en veroordeelde J. tot 20 uur werkstraf en een week voorwaardelijke celstraf.

Loading