Amsterdammer de cel wegens bezoek aan ‘Turkse tandarts’

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft een 38-jarige inwoner van Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. 

De man werd op 26 mei 2016 op de luchthaven van Brussel aangehouden vanwege een tip die de Belgische politie had gekregen dat deze man onderweg was naar Syrië om zich aan te sluiten bij ISIS. Bij zijn aanhouding verklaarde man dat hij onderweg was naar Istanboel om daar een tandarts te bezoeken. Maar de rechtbank verwees de verklaring van de man naar de vuilnisbak omdat chatgesprekken die de man had gevoerd voldoende bewijs opleverde om te bewijzen dat de man vanuit Turkije naar Syrië wilde reizen om zich daar aan te sluiten bij ISIS.

In 1 van de chatgesprekken schreef de man: “Ik kom meestrijden, ik wil vechten voor mijn geloof en ik heb al de eed van trouw gezworen aan de Kalief”,  ook had de man informatie over de training die hij zou gaan krijgen zodra hij zich bij ISIS had aangesloten.

De rechtbank nam het de man zeer kwalijk dat hij wilde gaan vechten voor terreurorganisatie ISIS. die verantwoordelijk is voor duizenden doden en het recht op leven, geloof en vrijheid aan banden legde. Ook komt de man onder strenge toezicht van de reclassering te staan om hem zo te behoeden van verdere radicalisering.

Loading