Als er ook wouten in deze groep zitten moeten ze maar gauw ontslag nemen, want jullie zijn binnenkort aan de beurt

Dit bericht is 223 keer gelezen

Als er ook wouten in deze groep zitten moeten ze maar gauw ontslag nemen, want jullie zijn binnenkort aan de beurt”. Dit is een citaat uit een van de spraakberichten die de 38-jarige Johannes S. in de nacht van 24 januari in een Whatsappgroep rondstuurde. Afgelopen vrijdag stond hij terecht voor opruiing.

Op 24 januari werd door vier bewoners van Medemblik de whatsapp-groep “stad bezetten Medemblik” opgericht. De profielfoto toont een foto van een SS’er naast een foto van een politieagent, met daarbij de tekst “ik volgde gewoon bevelen op”. De groep heeft als doel zich te verzetten tegen de coronamaatregelen, met name de avondklok. Ook S. werd aan de groep toegevoegd. Deze nacht stuurde hij hierin een heftig spraakbericht rond, waarin hij de groepsleden opriep om 21:00 bij het gemeentehuis te verzamelen, en onder andere kniebeschermers en illegaal vuurwerk mee te nemen. De volgende dag verwijderde hij whatsapp van zijn telefoon.

Justitie eiste één maand gevangenisstraf. De berichten zetten duidelijk aan tot geweld, en gaven zelfs een tijd en plaats. De groep was dusdanig groot en snelgroeiend dat het plaatsen van het bericht hierin als openbaar zou kunnen worden gezien.

Zijn advocaat bepleitte alleen een taakstraf. Gevangenisstraf zou buitenproportioneel zijn ten opzichte van mensen die direct betrokken waren bij andere rellen en hiervoor slechts een taakstraf opgelegd kregen. Volgend hem was ook de besloten groep niet openbaar genoeg om van openbare opruiing te spreken.

De verdachte zegt zelf dit bericht in een dronken en zeer emotionele staat te hebben opgenomen. In dezelfde week pleegde zijn neef zelfmoord, wat vermoedelijk met de psychologische gevolgen van de lockdown had. Hij kende zelf het overgrote deel van de groepsleden niet, en zou zijn bericht vooral sarcastisch bedoeld hebben. De rechter besloot tot drie weken gevangenisstraf en drie weken voorwaardelijk. Aan de oproep is vooralsnog geen gehoor gegeven.

Reageer op dit nieuwbericht

HBPMedia

Learn More →