Alleen directeur en speelhal bestraft voor dood Maurycy(4)

GROOTEBROEK – De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag de directeur van partycentrum Happy Days in Grootebroek veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 120 uur. Dat is hoger dan de eis van 240 uur taakstraf. Dit 4-jarige jongetje viel op oudejaarsdag in 2015 van een opblaasbaar speeltoestel bij het partycentrum en liep ernstig hersenletsel op. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis.

Het bedrijf in Grootebroek  kreeg 20.000 euro boete opgelegd. Zowel de directeur als de onderneming zelf hebben volgens de rechtbank hun zorgplicht ernstig geschonden. Het toestel werd niet op de juiste manier gebruikt, want het was geen glijbaan en veel te gevaarlijk voor kleine kinderen. De randen ervan waren veel te laag en er lagen geen valmatten. Het toestel was 4.20 hoog.

Risico’s

Personeel en bezoekers waren niet voorgelicht over de risico’s van het opblaasbare speeltoestel. Bovendien waren er niet genoeg veiligheidsmaatregelen getroffen. De rechtbank vindt dat de eigenaar heel nonchalant heeft gehandeld en dat jarenlang. Het tweedehands toestel werd al sinds 2010 verkeerd gebruikt.

De eigenaar was in 2014 gewaarschuwd door de inspectie, maar ondernam volgens de rechtbank geen actie. Ook niet nadat een moeder van een andere gevallen kind hem wees op de risico’s. ,,Hij heeft aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig gehandeld”, stelt de rechtbank in het vonnis. De eigenaar had de handleiding van het toestel niet gelezen en verdiepte zich niet in de regelgeving.

Vrijspraak

De rechtbank sprak een medewerker van de speelhal en een medewerkster van de kinderopvang waarmee het jongetje op pad was, vrij van dood door schuld. Justitie had tegen hen werkstraffen geëist van 180 en 120 uur. De medewerker van Happy Days was volgens de rechtbank geen leidinggevende, zoals het OM wel meende. Daar is geen bewijs voor, vindt de rechtbank.

De medewerkster van kinderopvang Small Steps was volgens de rechtbank niet geïnformeerd over de risico’s van het speeltoestel. Zij mocht er volgens de rechtbank op vertrouwen dat de leiding van het kinderdagverblijf voorafgaand aan het uitstapje had uitgezocht of het wel veilig was in de speelzaal. Het kinderdagverblijf heeft eerder een transactie gesloten met justitie en 40.000 euro betaald, waarvan 39.000 euro voor de ouders en de rest boete.

‘Te lage straf’

De vader van de overleden kleuter zei in een reactie dat hij had gehoopt op een hogere straf voor de eigenaar van de speelhal. ,,Hij zou in onze ogen een onvoorwaardelijke celstraf moeten krijgen. Deze straf ligt te laag.” Hij zei te kunnen leven met de vrijspraak van de andere twee verdachten in deze zaak. Een oom van het jongetje noemde de opgelegde straf een slecht signaal in de richting van andere Nederlandse exploitanten van dit soort speelhallen. ,,Als zulke grove fouten, waardoor een kleuter omkomt, zulke kleine gevolgen hebben, dan is het einde zoek. Dit kunnen we niet accepteren”, zei hij.

Loading