Advocaat schetst nobele rol verdachte afpersing ‘Mijn cliënt schoot prostituee te hulp’

ALKMAAR – De 38-jarige Gregory S. uit Heerhugowaard stelt dat hij op 24 juni in Hippolytushoef een prostituee te hulp schoot toen haar klant niet had willen betalen. De klant zou ontevreden zijn geweest. Hij zou om een minderjarige prostituee hebben gevraagd, maar de vrouw zou meerderjarig blijken te zijn. Het openbaar ministerie ziet S. helemaal niet als nobele ridder, maar als afperser van de klant, zo bleek donderdag bij de rechtbank in Alkmaar.

Verdachte S. wordt verweten dat hij samen met anderen op een gewelddadige manier de klant onder druk heeft gezet met geld over de brug te komen. De inwoner van Hippolytushoef zou zijn bedreigd met een mes, vastgebonden met tape en gedwongen zijn om 750 euro te betalen. S. zou het slachtoffer een Tikkie hebben gestuurd en zijn bankrekening ter beschikking hebben gesteld voor de betaling, liet de officier van justitie weten.

De advocaat van S. deed een dringend beroep op de rechtbank om de verdachte vrij te laten uit voorarrest. De zaak kon nog niet inhoudelijk worden behandeld. Volgens de advocaat zou S. thuis nodig zijn bij de verzorging van zijn jonge baby. Maar de rechtbank vond net als de officier van justitie dat er genoeg reden is om de verdachte langer vast te houden.

Het verhaal over het bestellen van de minderjarige prostituee kwam van de advocaat van S. Volgens deze raadsman was het slachtoffer niet eerlijk geweest over de toedracht van de vermeende afpersing in Hippolytushoef. ,,Mijn cliënt is hierin verzeild geraakt. Die man was heel boos. Mijn cliënt heeft alleen die vrouw proberen te helpen.”

De officier van justitie noemde de zaak heftig en zei dat het slachtoffer veel last heeft van wat er is gebeurd. Zij wees erop dat er erfelijk materiaal van S. is gevonden op de tape, waarmee het slachtoffer was vastgebonden. De verdenking is dat S. de afpersing samen met een ander of anderen heeft gedaan. Wie die andere verdachten zijn en of zij ook zijn aangehouden, werd tijdens de zitting niet duidelijk.

De verdachte zelf was via een videoverbinding vanuit de gevangenis bij de zaak aanwezig. Hij had geen behoefte om iets aan het verhaal van zijn advocaat toe te voegen, liet hij weten. De strafzaak zal naar verwachting op 17 december inhoudelijk worden behandeld.

Loading