Ab H. niet schuldig aan ontvoering en mishandeling, wel aan drugstransport

DEN HAAG – De 73-jarige Ab H. is vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering en mishandeling van Paul Epskamp uit Schagen in 2005. Het Epskamp is als gevolg hiervan overleden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in deze herzieningszaak beslist. Het Haagse gerechtshof heeft de man wel veroordeeld voor het vervoer en aanwezig hebben van een grote hoeveelheid hasjiesj.

Het Haagse gerechtshof heeft Ab H. vrijgesproken van het samen met anderen ontvoeren van het slachtoffer en hem vervolgens zo zwaar mishandelen, dat Epskamp is overleden. Het gerechtshof vindt niet bewezen dat Ab H. geweten heeft van de plannen van de daders ten aanzien van Epskamp. Daarom kan een bewuste nauwe samenwerking van H. bij de uitvoering van die plannen niet bewezen worden.

Ab H. is door het gerechtshof wel veroordeeld voor betrokkenheid bij een grote partij hasjiesj. Het gerechtshof heeft hem daarvoor een gevangenisstraf van 23 maanden opgelegd. De advocaat-generaal had voor alle feiten samen een straf van 7 jaren, 2 maanden en 12 dagen geëist.

Ab H. is zowel door de rechtbank Alkmaar als het gerechtshof Amsterdam voor alle feiten veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4 ½ jaar en 8 jaar. Als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de zaak door de Hoge Raad naar het gerechtshof Den Haag verwezen om opnieuw behandeld te worden.

Loading