Share

8 jaar en TBS met dwangverpleging voor man die agent en toerist neerstak

AMSTERDAM – De 24-jarige man die in januari 2017 een hoofdagent en een Engelse toerist zonder aanleiding met een mes zou hebben gestoken, is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de man daarom deels verantwoordelijk voor de ernstige steekincidenten en eiste donderdag tegen hem een celstraf van 8 jaar en TBS met dwangverpleging.

De hoofdagent werd in de nacht van 14 op 15 januari 2017 op het Rembrandtplein in zijn nek gestoken waarbij zijn halsslagader op een haar na werd gemist. De verdachte zou volgens het OM de hoofdagent hebben gestoken omdat hij deel uitmaakt van het ‘systeem’.  Krap twee dagen voor het steekincident op het Rembrandtplein zou de verdachte ook een Engelse toerist hebben aangevallen. De Engelsman werd toen hij in het centrum van Amsterdam liep, uit het niets bij zijn keel gegrepen en in hoofd en borst zijn gestoken.

Strafverhogend

Een poging tot moord acht het OM in beide gevallen niet bewezen. Het OM gaat uit van een opwelling, waarbij de verdachte zonder enige aanleiding op de beide mannen zou hebben ingestoken. In de strafeis weegt het OM mee dat één van de slachtoffers een hoofdagent van politie is, gekleed in uniform en in functie- belast met surveillancewerkzaamheden- in het publieke domein nl. het Rembrandtplein.

“Hij heeft onverhoeds een politieagent in functie neergestoken die hij blijkens zijn geschreeuw over ACAB (all cops are basterds) als verwerpelijk zag en als onderdeel beschouwt van een door hem verafschuwd systeem”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Geweld tegen politiemensen

Dat de verdachte op geen enkele wijze respect heeft voor gezagdragers en rechtsdienaars, blijkt volgens het OM uit zijn agressief gedrag naar politiemensen. Nadat de verdachte de hoofdagent zou hebben verwond met een mes, zou hij zich hevig hebben verzet bij zijn aanhouding. Hierbij zou de directe collega van de hoofdagent gewond zijn geraakt en een andere in zijn gezicht zijn bespuugd. Op het politiebureau bleef de verdachte enorm agressief, beledigde politiemensen en probeerde hij een agent een kopstoot te geven.

Net vrij

De in Duitsland wonende verdachte was nog maar kort op vrije voeten. In november 2016 werd hij door de Duitse autoriteiten in vrijheid gesteld na een straf van één jaar en acht maanden. In maart 2016 heeft de 24-jarige een winkeldiefstal gepleegd waarbij hij een politieman in het gezicht heeft geslagen.

De rechtbank doet op 12 januari 2018 uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?