61-jarige inwoner Vinkeveen hoort 10 jaar cel eisen voor grootschalige drugshandel

Dit bericht is 120 keer gelezen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 61-jarige A. T. uit Vinkeveen. T. wordt er van verdacht de spil te zijn in de grootschalige verwerking van en handel in cocaïne en het witwassen van drugsgeld.

Eind oktober 2020 valt het een politieagent op dat een auto in Vinkeveen opvallende manoeuvres maakt. Hij houdt de auto in de gaten en ziet dat er interactie is met andere voertuigen. Er wordt geparkeerd, gewisseld van bestuurders en een van de auto’s rijdt naar een dichtbij gelegen loods om na tien minuten weer terug te keren. Nadat besloten is de auto’s te doorzoeken, vindt de politie in een van de voertuigen een verborgen ruimte met resten wit poeder erin. Een van de bestuurders heeft ook de sleutels bij zich van de nabij gelegen loods. En in die loods wordt een bijzonder vondst gedaan: 207 blokken cocaïne in een verborgen ruimte in een stapel planken en 28 blokken cocaïne in een bestelbus die in de loods geparkeerd staat. In totaal wordt er 235 kilogram cocaïne gevonden met een straatwaarde van ongeveer dertien miljoen euro. In een auto die bij de loods geparkeerd staat, wordt verdeeld over twee tassen ruim 478 duizend euro aan contant geld aangetroffen. De aanwezige mannen worden aangehouden.

Hoofdverdachte

In het onderzoek dat de politie verricht, komt al snel T. die vandaag terecht stond in beeld. Het Openbaar Ministerie ziet hem als hoofdverdachte. Dat hij de grote man was, blijkt onder meer uit getuigenverklaringen, het aantreffen van een groot aantal goederen van T. in de loods en het feit dat de auto’s waarin de drugs en het geld werden gevonden bij hem in gebruik waren. Ook beschikte T. over een zogenaamde pgp-telefoon voor versleutelde berichtgeving. Dankzij de succesvolle kraak van de encrochat-server blijkt dat T. veelvuldig heeft gechat over de handel in harddrugs. In die berichten gaat het onder meer over het wassen, koken en versnijden van drugs, over afspraken rondom leveringen en over transporten naar Engeland, België en Noorwegen.

Geweld en ellende

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat T. een grote rol van grote betekenis heeft gespeeld in de cocaïnegroothandel. “Die cocaïnehandel veroorzaakt geweld en ellende. Geweld in de onderwereld, waarin liquidaties van ook onschuldige mensen niet worden gemeden en ellende in de persoonlijke levens van verslaafden en de mensen om hen heen”, aldus officier van justitie Nitrauw. Mede omdat T. geen blijk heeft gegeven van enig inzicht en spijt en uit niets blijkt dat hij wil breken met zijn criminele carrière, is alleen een lange gevangenisstraf passend.  

Ook is de rechtbank verzocht om onder andere de bijna een half miljoen euro aan in beslag genomen contant geld en twee voertuigen verbeurd te verklaren.    

Eerder stonden al twee verdachten op zitting die verdacht werden van een meer ondergeschikte rol in deze drugszaak. Dit leidde tot een veroordeling tot een gevangenisstraf van zes jaar en een vrijspraak. 

Uitspraak over 2 weken

Reageer op dit nieuwbericht
%d bloggers liken dit: