61-jarige dierenarts uit Wageningen veroordeeld voor aanranding assistentes

De rechtbank veroordeelt de 61-jarige dierenarts S. uit Wageningen voor het aanranden van meerdere assistentes in een dierenkliniek. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Daarbij moet S. een taakstraf van 240 uur verrichten. Verder moet de man de slachtoffers schadevergoeding betalen.

De rechtbank veroordeelt S. voor aanranding, omdat hij jarenlang tijdens zijn werk als dierenarts 4 assistentes meerdere keren aan de borsten heeft aangeraakt met seksuele intenties. Zij stonden samen met hem op spreekuur en de aanrakingen gebeurden in de meeste gevallen terwijl S. een grote hond onderzocht en de assistente die grote hond tegen zich aanhield.

Misbruik van machtspositie

S. maakte misbruik van zijn gezagspositie, status, rol en verantwoordelijkheid als werkgever, dierenarts en collega. Alle slachtoffers kampen met psychische problematiek als gevolg van het strafbare handelen van S.. 

Celstraf en taakstraf

Officier van Justitie Jantien Kolkman eiste tijdens de inhoudelijke zitting een celstraf van 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een werkstraf van 240 uur met aftrek van de tijd dat S. in voorarrest heeft gezeten.

Advocaat eiste vrijspraak

Advocaat Tjalling van de Goot, de raadsman van S., liet weinig heel van de verklaringen afgelegd door de 4 slachtoffers, volgens de raadsman blijkt de onbetrouwbaarheid uit de wisselende verklaringen die door de slachtoffers zijn afgelegd en een zweem van beïnvloeding tonen. Ook is volgens de raadsman niet voldaan aan het bewijsminimum. De raadsman eiste daarom ook vrijspraak

Strafbepaling

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat S. voor zijn handelen geen enkele verantwoordelijkheid neemt. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat hij niet eerder voor soortgelijke zaken is veroordeeld. De rechtbank legt daarom een taakstraf van 240 uur op en daarbij – als stok achter de deur – een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar. 

Schadevergoeding

Tot slot wijst de rechtbank aan alle 4 slachtoffers een schadevergoeding toe van in totaal 14.559,66 euro voor de psychische schade en zorg- en reiskosten. Mocht S. dit niet betalen dan wacht hem 166 dagen celstraf, wat hem niet ontslaat van het betalen van de schadevergoeding.

Loading