60.000 euro boete voor Zoeterwoudse betonpompen bedrijf na dodelijk ongeval

ZWOLLE – Het openbaar ministerie heeft maandagmiddag tegen het Zoeterwoudse betonpompenbedrijf Faber Betonpompen B.V. een boete geëist van 60.000 euro waarvan 20.000 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Faber wordt door het openbaar ministerie als schuldige aangewezen voor de dood van het slachtoffer doen tijdens werkzaamheden in Heeten de betonpompwagen in zeer korte tijd verzakte waarna de distributiemast vol op de rug van de man terecht kwam, de man was op slag dood.

Het om. neemt het Faber vooral kwalijk dat het bedrijf de handleiding die bij de machine hoort niet raadpleegt en ter plaatse een onderzoek heeft gedaan naar de bodem en berekeningen heeft uitgevoerd om zo de stabiliteit van de betonpompwagen te kunnen garanderen en de veiligheid voor de machinist en de omgeving te waarborgen.

Door gebruik te maken van een kunststof stempel kwam de betonpompwagen onstabiel te staan en toen de stempel brak viel de viel de mast vrijwel direct op het slachtoffer die vooral niet was verteld dat hij niet onder de mast mocht staan. Tussen het verzakken van de betonpompwagen en het noodlottig ongeval zat hooguit 1 á 2 minuten.

Richard Faber directeur van het bedrijf vond het onverklaarbaar dat de stempel kon breken, meerdere malen vertelde de directeur dat deze stempel zijn getest en de fabrikant juist de onbreekbaarheid van deze stempels hoog in het vaandel staan heeft. Faber wees voor de veiligheid naar de aannemer, deze man krijgt vooraf de druk door die een poot van de betonpompwagen op de grond zet, daar moet de aannemer dan op anticiperen en of de grond stabiel maken met puin of draglineplaten neerleggen.

‘Wij doen duizenden van deze opdrachten per jaar en nog nooit is er een plaat gebroken,’ vertelde Richard Faber tegen de rechter. Op de vraag waarom hij juist geen houten stempels gebruikt reageerde Faber dat deze juist onbetrouwbaar zijn omdat je aan deze stempels niet kan zien of hij nog goed is of op breken staat, en hij juist daarom voor de kunststof stempels heeft gekozen, zoals zo velen in dezelfde branche.

Loading