Share

60.000 euro boete voor betonpompbedrijf uit Zoeterwoude na dodelijk bedrijfsongeval

ZOETERWOUDE – Tijdens de zitting gaf de directeur van het bedrijf al aan dat hij alle verantwoordelijkheid op zijn zou nemen en dat de machinist van de betonpompmachine geen enkel blaam trof.

Op woensdagochtend 5 oktober 2016 kwam tijdens werkzaamheden in een grote schuur in Nieuw Heeten een 53-jarige man uit Luttenberg om het leven toen de betonpompmachine ineens begon te verzakken waardoor de man de slurf waarmee het beton wordt verdeeld met een grote klap in zijn rug en tegen zijn hoofd kreeg. De man was vrijwel op slag dood.

Volgens het Openbaar Ministerie lag de schuld bij het bedrijf die de houten stempels verving voor, in hun ogen onverwoestbare, kunststof stempels. Het OM. wees volgens de rechtbank terecht op het feit dat de gebruiksaanwijzingen die de fabrikant bij de betonpompmachine levert niet heeft gevolgd met als direct gevolg het dodelijke ongeval.

De rechtbank veroordeeld het bedrijf dan ook tot betaling van een boete van 60.000 euro waarvan 20.000 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar omdat volgens de rechtbank het bedrijf willens en wetens de veiligheidsnormen negeerde.

Behalve een geldboete aan het betonpompbedrijf krijgt de gehele branche voor Betonpomp Bedrijven een bijzondere voorwaarde op als straf. De branche moet de werkwijze voor het ondersteunen van de betompompmachine dusdanig wijzigen dat er altijd een veilige situatie is voor de mensen die in de directe omgeving van de machine aan het werk zijn.

De familie liet al eerder weten af te zien van schadevergoeding.

Heeft u dit ook al gelezen?