Share

6 jaar cel en TBS voor gevangene die bewaarder wilde doden

UTRECHT – De 28-jarige J.N is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar. Ook krijgt hij opnieuw tbs met dwangverpleging opgelegd. N.  zat gedetineerd in de penitentiaire inrichting (PI) in Nieuwegein toen hij een pan met hete olie over een bewaarder heen gooide en hem stak met een mes. Daarnaast mishandelde hij nog een andere bewaarder.

Hete olie

Op 1 januari van dit jaar waren de slachtoffers, beide medewerkers van de PI in Nieuwegein, aan het werk. Eén van hen was bezig met een cel-inspectie. Vanuit het niets gooide N. een pan met hete olie over hem heen, waarna hij op de grond viel. De verdachte stak hem vervolgens drie keer met een aardappelschilmesje in zijn rug. Een andere bewaarder schoot zijn collega te hulp door boven op N. te springen. Door de olie op de grond gleed hij uit en verloor hij de controle op de verdachte. Die duwde zijn beide duimen meerdere keren in de ogen van de bewaarder die op grond lag.

Voorbedachten rade

N. bekende op zitting dat hij hete olie in het gezicht van de bewaarder heeft gegooid, hem meerdere keren stak met een mes en bij een ander zijn ogen indrukte. Het mes had hij naar eigen zeggen in de PI ‘geleend’. Ook vertelde hij over een telefoongesprek dat hij vlak voor de aanvallen had met zijn moeder. Daarin kondigde hij zijn plannen al aan én zei hij dat hij ‘ze dood ging maken’. Dit telefoongesprek vanuit de PI is opgenomen en ook door de politie teruggeluisterd. Uit het gesprek met zijn moeder en het lenen van het mes leidt de rechtbank af dat N. al even wist wat hij wilde doen. Uiteindelijk voerde hij zijn plan ook uit. Dit maakt dat volgens de rechtbank sprake is van voorbedachten rade. N. heeft zich dan ook schuldig gemaakt aan poging tot moord, zware mishandeling en poging tot zware mishandeling van de andere bewaarder.

Straf

N. zat in de PI in Nieuwegein een gevangenisstraf uit voor een poging tot zware mishandeling. Daarnaast is hem naar aanleiding van dat feit tbs met dwangverpleging opgelegd. Bij N. is sprake van verschillende stoornissen. Ook in de zaak die nu voorligt, wordt geadviseerd tbs met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank neemt dit advies over. Officier van Justitie Ramon Esbir Wildeman had naast tbs een gevangenisstraf van 8 jaar geëist. De rechtbank legt N. twee jaar minder op omdat tijdens de detentie een zwaarder regime op hem zal worden toegepast. Ook krijgt hij minder vrijheden. Tot slot houdt de rechtbank bij de strafoplegging rekening met het feit dat N. verminderd toerekeningsvatbaar is.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?

Geef een reactie