55-jarige inwoner Franeker moet € 250.805,36 betalen voor exploiteren hennepplantages

LEEUWARDEN – De 55-jarige S.B. uit Franeker is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot het betalen van € 250.805,36. B. bestierde een grote hennepkwekerij waar hij meerdere oogsten heeft gedaan.

De aangetroffen hennepkwekerij van B. was opgedeeld in twee aparte kweekruimtes nader te noemen kweekruimte A en B. In kweekruimte A werden 320 hennepplanten in kweeklabs aangetroffen. De planten in ruimte A waren nagenoeg oogstrijp en ongeveer acht weken oud. In kweekruimte B werden 384 hennepplanten in kweeklabs aangetroffen en 12 losse hennepplanten. De hennepplanten in kweekruimte B waren ongeveer vier weken oud. In het woongedeelte van de boerderij in Marum werd een droogruimte aangetroffen. In het aanwezige droogrek en in twee emmers werd gedroogde hennep aangetroffen.

Daarnaast werd er in de schuur in een Albert Heijn tas nog gedroogde hennep aangetroffen. In totaal werd er netto 5,145 kilo gedroogde hennep aangetroffen. De watertonnen van waaruit de hennepplanten in kweekruimte A en kweekruimte B werden voorzien van water met voedingsmiddel stonden in het voorportaal van kweekruimte B. In voorportaal B en ook elders in het pand werd een groot aantal lege dan wel aangebroken jerrycans/flessen aangetroffen waarin voedingsmiddelen ten behoeve van de teelt van hennep had gezeten dan wel zat.

In totaal werd er 101 liter aan lege jerrycans en of flessen in het pand aangetroffen waarin Dutch pro bloom/grow hydro cocos A en B had gezeten. Deze groei/bloeimiddelen worden in combinatie gebruikt tijdens de kweekperiode in de groei en bloeifase. In voorportaal B is een kweekschema van het merk Dutch Pro aangetroffen. Hierop stond de dosering vermeld. Op 100 liter water, min 250ml en max 350 ml van A&B doseren.

Dit levert volgens het rapport op – uitgaande van een gemiddelde dosering van 300 ml op 100 liter water en het gegeven uit het rapport Functioneel Parket Afpakken dat een hennepplant 16,35 liter per oogst gebruikt – dat er omgerekend minstens 1355 hennepplanten zijn geteeld en geoogst (hierop zijn de aangetroffen planten al in mindering gebracht). Het is echter zeer aannemelijk dat er meer planten dan de 1355 zijn gekweekt berekend op basis bovenstaande genoemde en aangetroffen verpakkingsmaterialen van voedingsstoffen. Gezien de verschillende groeistadia van de aangetroffen hennepplanten in de beide kweekruimtes, de gedroogde hennep en de verschillende productiedatum van de gebruikte opticlimates is het aannemelijk dat men eerder is gestart met het kweken van hennep in ruimte B en in een later stadium in kweekruimte A.

De advocaat van B. bepleitte dat er slechts van één oogst in kweekruimte B kan worden uitgegaan. Uit de bewijsmiddelen leidt de rechtbank echter af dat sprake is geweest van meerdere oogsten in de periode juni 2017 en april 2018.

Officier van justitie de Graaf eiste in zijn requisitoir dat B. zal worden veroordeeld tot betaling aan de Staat van het geschatte voordeel, dat door hem wordt geschat op € 259.838,21. De officier van justitie is daarbij uitgegaan van ‘Rapport berekening wederrechtelijk verkregen voordeel hennepkwekerij ex artikel 36e lid 2 Sr’.

De rechter veroordeelde B. tot het betalen van  € 250.805,36 als ontnemingsbedrag, daarnaast besliste de rechter dat B. maximaal 1080 dagen in gijzeling mag worden gehouden.

Geef een reactie