53-jarige inwoner Amsterdam hoort 3 jaar cel eisen voor witwassen en valsheid in geschrifte

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tegen de 53-jarige R. S. een celstraf van 3 jaar geëist omdat hij op grote schaal valsheid in geschrifte heeft gepleegd en zich bezig heeft gehouden met grootschalig witwassen.  S. regelde tegen betaling woningen met vervalste papieren. Daardoor konden de bewoners van die woningen buiten beeld van de overheid blijven. Dat zei de officier van justitie donderdag op zitting in de strafzaak tegen de Amsterdammer.

Volgens de officier van justitie opereerde de verdachte als een malafide makelaar. Hij zocht voor zijn ‘klanten’ een huurhuis in en buiten Amsterdam, regelde een bezichtiging en vervalste alle documenten die nodig waren voor de huur van de woning, zoals arbeidscontracten en loonstroken. Op deze manier zijn talloze woningen terecht gekomen bij personen die daar geen aanspraak op konden en mochten maken. Amsterdammers die lang op een woning wachten, vallen hierdoor buiten de boot.

Doorn in het oog

De officier van justitie meent dat de verdachte niet alleen zelf strafbaar heeft gehandeld, maar ook tegen betaling anderen de gelegenheid heeft geboden dat te doen. In de woningen die één van zijn klanten had gehuurd, trof de politie bijvoorbeeld hennepplantages aan. Deze verwevenheid van de zogenaamde onderwereld en bovenwereld is een doorn in het oog van de overheid.  In de strijd tegen deze vorm van ondermijnende criminaliteit pakken politie en Openbaar Ministerie daarom dit soort “faciliteerders” aan.

Valse documenten

De Amsterdammer kwam in beeld toen zijn appartement als “spookwoning” opdook in een ander opsporingsonderzoek. Op het adres waar hij woonde stond officieel niemand ingeschreven. Uit onderzoek van de politie leek het erop alsof de documenten die werden gebruikt om de woning te huren, waren vervalst. De 53-jarige verdachte werd hierop aangehouden en zijn woning werd doorzocht.  Daar trof de politie vele valse documenten aan, waaronder werkgeversverklaringen,  salarisspecificaties en uittreksels van de gemeentelijke basisregistratie. Ook vond de politie onechte Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) en een nagemaakt MBO-diploma.

Witwassen

Bij zijn aanhouding droeg de verdachte ruim 3000 euro aan contanten bij zich. Op zijn telefoon vond de politie foto’s met grote stapels geld. De verdachte heeft op zitting erkend dat hij dit geld heeft verdiend met de verkoop van de documenten die hij vervalste. De officier van justitie rekent het hem zwaar aan dat mede door zijn handelen het vertrouwen van de maatschappij in de echtheid van belangrijke documenten wordt geschaad. In zijn strafeis heeft de officier van justitie daarnaast rekening gehouden met een eerdere veroordeling voor vergelijkbare feiten. De verdachte liep hiervoor nog in een proeftijd. De officier van justitie vordert daarom, naast de strafeis van drie jaar,  vier maanden van de eerder opgelegde voorwaardelijke straf ten uitvoer te leggen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.(OM)

Loading