52-jarige inwoner Bussum krijgt TBS met dwangverpleging voor doodsteken broer

Dit bericht is 81 keer gelezen

De 51-jarige C. Z. die op 30 oktober vorig jaar zijn broer neerstak in Naarden, krijgt van de rechtbank Midden-Nederland een tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd. Z. bracht in een psychose zijn broer met meerdere messteken om het leven. De man krijgt geen celstraf, omdat hij vanwege zijn stoornis geen controle had over zijn handelen. 

Messteken

Aan het begin van de avond op 30 oktober 2021 krijgt de politie van Z via Twitter melding dat hij zijn broer gedood zou hebben. Z. is op dat moment in de woning van het slachtoffer. Bij aankomst blijkt het slachtoffer overleden en bekent Z. dat hij het slachtoffer met messteken om het leven heeft gebracht. 

Onderzoek

Z. is na het steekincident onderzocht door verschillende deskundigen die bevestigen dat hij leidt aan een psychotische stoornis, schizofrenie. Hij beseft zelf niet dat hij deze stoornis heeft, en wil zich hier niet voor laten behandelen en/of medicatie voor gebruiken. Mede om deze redenen vinden deskundigen de kans op herhaling ook groot. Dit kan worden beperkt door Z. langdurig te behandelen in een beveiligde en stabiele omgeving. 

Geen TBS-maatregel maar zorgmachtiging

De raadsman van Z. , mr. Jan-Jelle Lieftink, heeft aangevoerd dat oplegging van de TBS-maatregel niet aangewezen is. Weliswaar achten de deskundigen het recidivegevaar matig tot hoog op korte termijn en hoog op lange termijn, maar uit hun verklaringen ter terechtzitting is ook gebleken dat het delict in een heel specifieke context heeft plaatsgevonden – te weten opbouw van spanning doordat verdachte en zijn broer in elkaar zijn opgegaan. Nu een dergelijke context zich niet zomaar weer zal voordoen, en verdachte zijn leven overigens zonder geweld heeft doorgebracht, acht de raadsman het recidivegevaar lager dan de deskundigen. In plaats van de TBS-maatregel kan een zorgmachtiging toereikend zijn. De raadsman verzoekt de rechtbank de zaak aan te houden en de officier van justitie opdracht te geven tot het onderzoeken van een zorgmachtiging.

Niet strafbaar

Z. heeft een zeer ernstig feit gepleegd door zijn broer te beroven van zijn leven. Dit veroorzaakt niet alleen bij het slachtoffer, maar ook in de samenleving, gevoelens van onrust, angst en onveiligheid. Hoewel Z. een strafbaar feit heeft gepleegd, is hij door zijn psychotische stoornis niet strafbaar. De rechtbank is van oordeel dat Z. volledig ontoerekeningsvatbaar was. Een – in dit geval – gevangenisstraf is dus niet van toepassing.

Wel vindt de rechtbank het noodzakelijk dat de man wordt behandeld, zoals de deskundigen adviseren. Ook tilt de rechtbank zwaar aan het vastgestelde verhoogde risico op herhaling. Het opleggen van deze behandeling, in de vorm van de tbs-maatregel, is belangrijk om de verdachte tegen zichzelf en tegen de maatschappij te beschermen. Omdat Z. zelf weinig besef lijkt te hebben van de ernst van zijn stoornis, legt de rechtbank Z. een tbs-maatregel met dwangverpleging op. De rechtbank volgt met het opleggen van deze maatregel de vordering van het Openbaar Ministerie. 

Reageer op dit nieuwbericht
%d bloggers liken dit: