51-jarige inwoner Utrecht hoort 25 jaar cel eisen voor doodslag

AMSTERDAM – De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmiddag 25 jaar celstraf geëist tegen een inmiddels 51-jarige man uit Utrecht. De man wordt verdacht van doodslag op een 63-jarige man en van moord op zijn 52-jarige vriendin. De dubbele dodelijke steekpartij vond plaats in de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 november 2013 in en bij een woning in Amsterdam-West. Een ruzie binnen het drugsmilieu lijkt de aanleiding geweest te zijn voor de steekpartij.

De politie is de verdachte op het spoor gekomen door een match tussen aangetroffen sporen op de plaats waar de steekpartij heeft plaatsgevonden en een in de DNA-databank voor veroordeelden opgeslagen DNA-profiel. Het DNA van verdachte zat niet alleen op een mes dat een aantal dagen na het misdrijf in een park in de buurt werd gevonden, maar ook op een tas die na het misdrijf in de woning werd aangetroffen.

De tas was deels gevuld met straatstenen – wat erop zou kunnen duiden dat de ene partij de andere partij wilde oplichten. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Gelet op alle omstandigheden acht ik het het meest aannemelijke scenario dat verdachte in verband met een drugsdeal naar beide slachtoffers is toegegaan met een deels met stenen gevulde tas. Met andere woorden dat verdachte de boel heeft willen belazeren.”

Op het horloge van verdachte zijn bloedsporen van beide slachtoffers aangetroffen. De verklaring van verdachte dat dat is gekomen doordat hij de gewoonte had het slachtoffer te omhelzen acht het OM niet aannemelijk omdat getuigen daarover anders hebben verklaard.

Al met al is er naar het standpunt van het OM wettig en overtuigend bewijs dat verdachte beide slachtoffers om het leven heeft gebracht door hen meermalen met een mes te steken. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Zowel dader als slachtoffers waren betrokken bij grootschalige handel in heroïne en waren dus ook op de hoogte van de grote risico’s die daarmee gepaard gaan. Risico van het vak is dan ook dat je geconfronteerd kunt worden met heftig en soms ook dodelijk geweld. (-) Maar het ontnemen van iemands leven is een van de zwaarste strafbare feiten. In dit geval is sprake van dermate gruwelijke omstandigheden dat slechts een gevangenisstraf van zeer lange duur een passende reactie is.”

Loading