48-jarige inwoner Nagele moet verplicht naar psychiatrisch ziekenhuis

LELYSTAD – Een 48-jarige man uit Nagele die vorig jaar op Urk meerdere personen heeft bedreigd met een mes moet zich laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat de maatregelvoor de periode van 1 jaar wordt opgelegd. Naast de bedreiging heeft de man zich in februari van dit jaar in Nagele een deur vernield en zich schuldig heeft gemaakt aan huisvredebreuk.

De verdachte liep op 22 november 2017 met een fileermes in zijn handen richting een, voor hem, onbekende man. Ook toen het slachtoffer zijn auto in vluchtte bleef hij hem achtervolgen en bleef hij schreeuwen. Vervolgens heeft hij tegen de auto van het slachtoffer getrapt. Agenten konden de man overmeesteren. Terwijl de verdachte op de grond lag heeft hij zijn mes gepakt en in de richting van een andere agent gegooid.

In februari van dit jaar is er opnieuw aangifte gedaan tegen de man. Hij heeft een ruit van voordeur in Nagele vernield en is vervolgens de woning binnengegaan.

Verplichte behandeling in psychiatrisch ziekenhuis

De feiten die de man heeft gepleegd zijn strafbaar, maar de rechtbank oordeelt dat de verdachte zelf niet strafbaar is. Volgens deskundigen leidt de man aan een ernstige hersenziekte die gepaard gaat met ernstige psychiatrische symptomen. De strafbare feiten zijn gepleegd terwijl de man in psychotische toestand was. Hij had daardoor geen mogelijkheid om zijn gedrag bij te sturen, waardoor hij volledig ontoerekeningsvatbaarwas. De rechtbank vindt dat verplichte plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis de enige optie is waarbij de maatschappij, en de verdachte, worden beschermd.

Loading