Share

48-jarige inwoner Maassluis 12 jaar de cel in voor de dood van de 31-jarige Iwona Galla uit Polen

De 48-jarige Mustafa A. uit Maassluis moet van de rechtbank in Den Haag 12 jaar de cel in wegens de moord op de Poolse Iwona Galla, nu bijna 18 jaar geleden.Het OM. eiste 2 weken geleden 16 jaar. De rechtbank vond dat er voldoende bewijs was om Mustafa A. te veroordelen voor de dood van Inwona Galla, die in een woning in Naaldwijk door A. werd geslagen en gewurgd. 

Onderzoek wees uit dat de Iwona Galla met een zwaar voorwerp op haar hoofd was geslagen, en daarna was gewurgd. De vrouw is waarschijnlijk in de woning een inbreker tegen het lijf gelopen toen zij naar de eerste verdieping ging om daar haar kleding uit te trekken om vervolgens naar zolder te gaan waar de hennepplantage stond om daar vervolgens haar knipkleding aan te trekken. Galla is vrijwel zeker gestoord tijdens het uitkleden op de eerste verdieping, ze is gevonden, liggend op de grond, in haar ondergoed.

Na ruim een jaar van onderzoeken kon geen verdachte worden vastgesteld, DNA dat was veiliggesteld was met de techniek van toen ongeschikt om te gebruiken en dus werd de zaak gesloten. Toen het cold case team van de politie in 2016 besloot om de zaak opnieuw onder de loep te nemen werd dankzij de verbeterde technieken een DNA-profiel kon worden gemaakt zodat in 2017 de zaak kon worden heropend toen er een match werd gemaakt met een profiel in de DNA bank. Dit profiel was gekoppeld aan de 48-jarige Mustafa A. uit Maassluis die eerder DNA had moeten afstaan wegens mishandeling waarvoor hij werd veroordeeld.

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie omdat de rechtbank er niet van uit gaat dat de man het feit met anderen heeft gepleegd. Verder houdt de rechtbank rekening met de straffen die in 2003 voor dit soort feiten werden opgelegd. Aan de moeder van het slachtoffer moet de man de kosten van de begrafenis in Polen betalen.

 

Heeft u dit ook al gelezen?