Share

47-jarige vrouw uit Amsterdam hoort 10 jaar cel en TBS eisen voor moord op inwoonster Nijkerk

Als politieagenten 3 november 2020 een woning aan het Brucknerlaantje in Nijkerk betreden, is het meteen duidelijk; de 85-jarige bewoonster is door een misdrijf om het leven gekomen. Het huis is overhoop gehaald, er zitten bloedvlekken op de bank, de vloerbedekking en op de deur naar boven. Het slachtoffer blijkt met meerdere messteken om het leven te zijn gebracht.

Het zal dan nog even duren voordat duidelijk is wat zich precies heeft afgespeeld. In de dagen na het incident wordt de 47-jarige M.R. uit Amsterdam aangehouden, vrijgelaten en weer aangehouden.

Afgelopen maandag 10 mei stond R. voor de rechtbank in Zutphen, en eiste het Openbaar Ministerie Oost-Nederland een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging tegen haar. Ze wordt verdacht van doodslag op de bewoonster, en een poging tot doodslag op de dochter van het slachtoffer. Enkele dagen nadat haar moeder is overleden, wordt de dochter nog net op tijd gevonden door agenten, met een bloedende wond in haar hals, in het bijzijn van de verdachte.

De verdachte kende beide slachtoffers. Ze verbleef bij de dochter van de 85-jarige vrouw. Op 2 november zou de dochter de verdachte hebben verzocht of zij aan haar moeder wilde vragen of ze ervoor kon zorgen dat tv, telefoon en internet weer werden aangesloten.

Bij de rechter-commissaris verklaarde R. dat de moeder dit zou hebben geweigerd, waarop de verdachte zou zijn “geflipt”. “Er kwam een rode waas voor mijn ogen. Er ging iets niet goed in mijn hoofd”, verklaarde ze. “Ik werd woedend, ik denk dat ik haar heb aangevallen.” Ze gaf ook aan dat ze drank en drugs had gebruikt, en al dagen achtereen niet had geslapen.

Op 6 november wordt de vrouw voor de eerste keer aangehouden, maar de rechter-commissaris beslist dat de vrouw moeten worden vrijgelaten, omdat de verdenking op dat moment onvoldoende concreet is. Later blijkt uit het sporenonderzoek dat de vrouw wel degelijk betrokken moet zijn geweest. Haar DNA wordt gevonden in bloedsporen op een deur, op de binnen- en buitenkant van de hals van een kapotte wijnfles, evenals onder een voetzool van het slachtoffer.

Als agenten op 7 november de woning van de dochter bezoeken, met wie ze voorafgaand aan en na het incident meerdere malen contact hebben, is ook R. aanwezig. De agenten zijn hier verbaasd over, want na de dood van haar moeder, wil de vrouw R. niet meer in haar huis hebben. Al snel ontdekken de agenten dat de dochter gewond in de woning ligt. Zij is met een mes in de hals gesneden. “De politie had geen minuut later moeten zijn”, constateert officier van justitie Akkerman in zijn requisitoir. De snee was “potentieel dodelijk”.

De verdachte is doodslag en een poging tot doodslag  ten laste gelegd. De officier vindt dat er voldoende bewijs is dat zij het 85-jarige slachtoffer opzettelijk van het leven heeft beroofd. ‘’Meerdere keren steken met een mes, dat kan niet anders dan gericht zijn geweest op het doden van het slachtoffer’’,  stelt hij. Maar van voorbedachten rade is volgens hem geen sprake.

De verdachte kampt met meerdere stoornissen, blijkt uit rapportages, waardoor de feiten haar in verminderde mate zijn toe te rekenen. Als de vrouw niet wordt behandeld, is de kans op herhaling groot, stellen de onderzoekers. OvJ. mr. Akkerman volgt hun advies en komt om die reden tot een strafeis van een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar en tbs met dwangverpleging.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?