Share

42 maanden cel voor terroristische activiteiten

DEN HAAG – Een 29-jarige man uit Arnhem is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Het Haagse hof heeft hem schuldig bevonden aan het (mede)plegen van voorbereidingshandelingen van terroristische misdrijven, van financiering van terrorisme en voor deelname aan een terroristische organisatie. De 29-jarige man is eerder door de rechtbank veroordeeld tot eenzelfde straf.

De man heeft in 2014 samen met een medeverdachte plannen gemaakt om uit te reizen naar Syrië, om zich daar aan te sluiten bij een jihadistische groepering. Ook heeft hij een derde persoon geholpen bij het uitvoeren van zijn voornemen om zich aan te sluiten bij IS. De man heeft verder een telefoon, laptops en door hem ingezameld geld verstuurd naar jihadstrijders in Syrië.

De medeverdachte, een 33-jarige man uit Arnhem, is vandaag eveneens door het gerechtshof Den Haag veroordeeld. Het hof heeft een gevangenisstraf opgelegd van 24 maanden, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor het medeplegen van voorbereidingshandelingen van terroristische misdrijven. De man is eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Deze man heeft zijn medeverdachte in 2014 gevraagd om te bemiddelen bij zijn uitreis naar Syrië, waar hij zich bij een jihadistische groepering wilde aansluiten om te gaan strijden.
Vanwege de ernst van het feit heeft het hof een hogere straf opgelegd dan geëist door het openbaar ministerie. Omdat de man sinds zijn vrijlating zich in positieve zin ontwikkelt, zal hij niet opnieuw gedetineerd worden. Echter door het prille stadium van deze ontwikkeling, acht het hof een forse voorwaardelijke gevangenisstraf geboden.

Heeft u dit ook al gelezen?

%d bloggers liken dit: