Share

40-jarige man krijgt 8 jaar cel voor cocaïnehandel en witwassen

De 40-jarige K. M. is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf omdat hij zich tussen december 2020 en februari 2021 bezighield met cocaïnehandel in Nederland. Tussen januari 2020 en december 2021 hield hij zich ook bezig met witwassen. Hij deed dat in een georganiseerd verband. In de cocaïnehandel had hij zijn eigen rol die omvangrijk was, oordeelt de rechtbank. Hij zorgde namelijk voor het vervoer, het tellen en de voorraad van ruim 1100 kilo cocaïne en de overdracht van ruim 5,6 miljoen euro aan contant geld. Gelet op de ernst van de feiten is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van langere duur gepast. 

Ruim 1 miljoen euro witgewassen

De officier van justitie vertelde in haar requisitoir tijdens de inhoudelijke zitting van 28 december 2022 dat de door haar aangevoerde bewijsmiddelen uit het dossier kan worden bewezen dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan het medeplegen van vervoeren, afleveren, verstrekken en aanwezig hebben van 948 kilo en 175 kilo cocaïne. Ook feit 2 kan worden bewezen, waarbij de officier van justitie er in het voordeel van verdachte van uitgaat dat hij op 12 juni 2020 € 1.300.000,- (en niet € 1.400.000,-) heeft witgewassen en dat de handelswaarde van het Rolex horloge van € 6.100,- van het bedrage van € 14.092,05 moet worden afgetrokken, omdat sprake is van een dubbeltelling.

De officier van justitie eiste dat verdachte voor de door haar bewezen bevonden feiten zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, met aftrek van de tijd die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht. Volgens de officier van justitie is er sprake van zeer ernstige feiten die een bijzonder ontwrichtende invloed hebben op de samenleving. De officier van justitie heeft in de persoonlijke omstandigheden van M. geen reden gezien om een voorwaardelijk strafdeel te vorderen.

De raadsman, mr. Menno van Gaalen, heeft – in geval van een veroordeling – verzocht in zijn pleidooi om rekening te houden met het feit dat zijn cliënt een first offender is en slechts een zeer beperkte rol heeft gehad in de drugshandel. De raadsman heeft verzocht om aan M. een gevangenisstraf op te leggen die gelijk is aan de tijd die M. al in voorarrest heeft doorgebracht, met daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf.

Voor het geval dat de rechtbank een gevangenisstraf oplegt die langer is dan de duur van het voorarrest, heeft de raadsman verzocht om de voorlopige hechtenis te schorsen zodat M. zijn eventuele hoger beroep in vrijheid kan afwachten. Het recidivegevaar kan worden ondervangen door het stellen van algemene (en bijzondere) voorwaarden. Dit verzoek werd door de rechtbank afgewezen.

M. kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak

Heeft u dit ook al gelezen?

Geef een reactie