Share

4 maanden voorwaardelijke celstraf voor 21-jarige scooterbestuurder uit Andijk na inrijden op agent

ANDIJK – ,,Het laatste wat op mijn netvlies stond, was een helm met een wit doodshoofd.” Zo luidde de griezelige verklaring van een agent uit Andijk die op 8 april vorig jaar door een scooter met hoge snelheid werd aangereden. Maandag moest de 21-jarige Andijker Don W. voor de rechtbank verschijnen. Hij zou namelijk de scooter hebben bestuurd, ook al heeft hij dat steevast ontkend. Justitie verweet de Andijker daarom een poging tot zware mishandeling.

Op 2 april in de vroege avond waren twee agenten onderweg naar de Kuyperschool om te zien of de jongeren zich daar wel aan de coronaregels hoorden, toen de twee politiemannen plotseling het geluid van een hard optrekkende scooter hoorden. Een van hen gaf de bestuurder een stopteken, maar de bestuurder maakte in plaats daarvan een wheelie en gaf extra gas. De scooter zou vervolgens hebben geslingerd, en raakte de agent die drie meter verderop bewusteloos ten val kwam. De bestuurder was onherkenbaar, omdat hij een helm met een witte doodskop zou hebben gedragen. Verschillende jongeren rond de Kuyperschool noemden Don W. als de bestuurder van de scooter. Daarnaast bleek W. kort voor de aanrijding precies zo’n voertuig te hebben gekocht.

Volgens justitie kan het dan ook niet anders dan dat W. de agent heeft aangereden. De Andijker paste namelijk in het signalement en zou geregeld een mondkapje dragen met de onderkaak van een schedel erop. Daarnaast beschikte hij over de scooter. Die werd later in de schuur van een vriend van W. aangetroffen. De officier eiste daarom 3 maanden cel tegen de Andijker, en 12 maanden rijontzegging. W. zelf zei dat hij ten tijde van het ongeval gewoon thuis bij zijn toenmalige vriendin was.

Zijn advocaat vroeg dan ook om vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Zelfs als W. volgens de raadsman de scooter bestuurde, zou hij geen opzet hebben gehad de agent aan te rijden. De politierechter oordeelde anders, en veroordeelde W. tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast mag hij 12 maanden geen motorvoertuigen besturen en moet hij de aangereden agent ruim 1500 euro schade vergoeden.

Heeft u dit ook al gelezen?