36-jarige Poolse man veroordeeld voor poging doodslag op hotelmedewerker Amsterdam

De 36-jarige M. K. uit Polen is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf omdat hij op 24 mei 2022 in Amsterdam-Zuid in de lobby van een hotel meermalen een hotelmedewerker heeft gewurgd en hem heeft mishandeld door hem tegen zijn kaak te slaan en hem in de arm te bijten. Hij maakte hierbij gebruik van gevechtstechnieken. Ook vernielde hij onder meer een pinautomaat en een computerscherm.

De rechtbank stelt vast dat de man vreemd gedrag vertoonde op het moment van het plegen van de feiten, de man had naar eigen zeggen zijn medicijnen tegen zijn bipolaire stoornis niet ingenomen en drugs en alcohol gebruikt. De rechtbank acht hem volledig toerekeningsvatbaar omdat hij zichzelf willens en wetens in die staat heeft gebracht.  Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 6000 euro schadevergoeding betalen. 

Tijdens de inhoudelijke zitting liet het Openbaar Ministerie weten dat bij K. in Polen een bipolaire stoornis is vastgesteld maar dat bij het voorgeleidingsconsult van K. door de psychiater dit niet is waargenomen. Daarnaast is er voor K. geen persoonlijkheidsonderzoek aangevraagd omdat K. al had aangegeven niet in Nederland te willen blijven.

Mr. Roele, de raadsman van K. wist vervolgens te melden dat het aanvankelijk aangevraagde onderzoek door het Openbaar Ministerie later werd geannuleerd en dat dit onderzoek nu gemist wordt vooral omdat dit meer inzicht zou gaan geven in de mate van toerekeningsvatbaarheid zou geven.

In het requisitoir eiste het OM. een celstraf van 24 maanden met aftrek van voorarrest. De rechtbank veroordeelde K. conform de eis en moet daarnaast nog een vergoeding aan het slachtoffer van € 5.069,44 betalen voor materiële- en immateriële schade, vermeerderd met de wettelijke rente. Mocht K. dit niet betalen dan kan hij voor de duur van 60 dagen in gijzeling worden genomen.

Loading