Share

36-jarige Groninger hoort 10 jaar cel eisen voor gewapende overval en schietpartij

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft bij de rechtbank in Groningen tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 38-jarige Groninger O. U. wegens een gewapende poging woningoverval op oudjaarsavond 2019 in Hoogezand en een schietincident in Groningen op 20 oktober vorig jaar. Daarnaast eist officier de Graaf een contactverbod met een van de slachtoffers.

Bij de gepoogde overval op de woning werd een vrouw in haar voet geschoten. Ook richtte U. zijn doorgeladen pistool op een tienjarig kind dat hem wilde verjagen uit de woning door een zuigfles met melk van zijn éénjarige zusje tegen het hoofd te gooien van de gewapende man.

Bivakmuts en overall

U. drong de woning op oudejaarsavond binnen omstreeks kwart voor tien. Hij droeg toen een overall en een bivakmuts en eiste geld. De bewoonster dacht dat het een nepwapen betrof en eiste dat hij weg zou gaan. Daarop schoot U. in het plafond.

Wapen gericht op kind

U. richtte zijn wapen op het tienjarige kind. Erna loste U. een schot op de grond in de keuken, in de richting van twee aanwezigen. Daarbij werd de moeder in een voet geraakt. Het slachtoffer is nog altijd verminderd mobiel. U. vluchtte zonder buit.

Aanhouding

In februari 2020 werd in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Een aantal maanden later meldde een getuige dat de getoonde verdachte hem deed denken aan zijn zakencompagnon, met wie hij samen een bedrijf runde. Hun gezamenlijke bedrijf grenst aan het erf van de woning waar de overval plaats had.

Een overall gelijkend op de bij de overval gebruikte overall werd in een la in het bedrijf aangetroffen. Het onderzoek dat daarop volgde leidde tot de aanhouding van U. op 10 november 2020. Hij zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Schoten gelost

Op de overall zit DNA dat matcht met dat van U.. Uit onderzoek van camerabeelden en mastverkeersgegevens blijkt dat U. ten tijde van de overval nabij die woning was. In de bestelbus van U. is een vuurwapen gevonden waarmee de kogels in de woning waarschijnlijk zijn afgevuurd.

Op 20 oktober 2020 om 20:33 uur meldde een slachtoffer bij de politie zojuist te zijn beschoten. Het slachtoffer liep naar het balkon van zijn woning op de tweede etage van een appartementencomplex in Groningen om te kijken wie had aangebeld toen er plots twee schoten werden gelost door een man beneden op de grond.

Masker

U. heeft bekend te hebben geschoten. Volgens U. was er een langlopend burenconflict en ontstak hij in woede toen een brandende peuk naar hem werd geschoten.

Volgens officier de Graaf is sprake van voorbedachte rade. “Er is geen enkele steun in het dossier voor de verklaring van U. dat er een sigaret op zijn hoofd werd gegooid, wel steun voor een geplande actie. U. belde eerst aan, droeg een masker, had zijn bestelbus bewust verderop geparkeerd en fietste na het schieten naar zijn auto. Vervolgens reed hij naar zijn bedrijf, waar hij de bestelbus en uiteindelijk ook de fiets stalde.” Ook op een handvat van de fiets zijn schotresten gevonden.

Sauna

Uit onderzoek komt naar voren dat er al langer een conflict speelde tussen U. en slachtoffer, waarbij meldingen en aangiften zijn gedaan. Echter, volgens de betrokkenen was het al 1,5 jaar rustig. Mogelijk is de directe aanleiding voor de schietpartij een melding geweest aan de vereniging van eigenaren dat U.  een sauna had gemetseld in een gemeenschappelijke kelder.

Valse identiteit

U. blijkt eerder in Nederland te hebben geleefd onder een valse identiteit. Na een veroordeling vanwege een woningoverval is hij ongewenst verklaard. Daarna is hij onder een nieuwe identiteit genaturaliseerd. Zijn Nederlanderschap is ingetrokken vanwege fraude. Tegen die beschikking kan hij nog in bezwaar.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?

Geef een reactie