34-jarige vrouw uit Almelo krijgt 3 maanden cel wegens meineed

Zij zou leugenachtige verklaringen hebben afgelegd in een strafzaak tegen drie mannen die worden verdacht van zware mishandeling van een man in een woning aan de Pijlkruidstraat in Almelo in de avond/nacht van 19 op 20 mei 2019.

De vrouw verklaarde onder ede dat één van de verdachten tussen ongeveer half zeven ’s avonds en twee uur ’s nachts bij haar was, dat zij hebben rondgereden in Almelo en seks hebben gehad. Ze zei dat tijdens het verhoor door de rechter-commissaris op 8 januari 2020 en tijdens een pro formazitting op 28 november 2019.

Echter, uit telefoongegevens blijkt dat de vrouw en de verdachte die avond niet bij elkaar zijn geweest, in elk geval niet de hele periode tussen half zeven en twee uur. Ze hebben die avond met elkaar geappt. In één van die appjes geeft de verdachte aan dat hij thuis is. Hun telefoons straalden aan op een andere mast.

“Meineed ondermijnt niet alleen de waarheidsvinding in deze zaak, maar raakt ook het algemeen belang”, zei de officier tijdens de zitting. “Er moet op de juistheid van een onder ede afgelegde verklaring kunnen worden vertrouwd. Liegen om iemand een alibi te verschaffen, moet flink worden bestraft.” Hij eiste een celstraf van 6 maanden. De politierechter legde een celstraf op van drie maanden.(OM)

Loading