30-jarige man hoort 10 jaar celstraf eisen voor dodelijke woningoverval in Gees, gemeente Coevorden

Dit bericht is 40 keer gelezen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen de 30-jarige F. J. zonder vaste woon- en verblijfplaats. Hij wordt verdacht van betrokkenheid, samen met drie eerder veroordeelde mannen, bij een brute roofoverval in Gees, een dorp in de gemeente Coevorden

Op 30 juni 2016 werden een man en een vrouw in hun woning op een zeer brute wijze aangevallen. Daarbij werd de 69-jarige man zodanig mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. Zijn partner werd ook mishandeld, vastgebonden en met een vuurwapen bedreigd.

Twee Belgen en een Nederlander zijn inmiddels onherroepelijk veroordeeld voor hun aandeel in de dodelijke roofoverval en kregen gevangenisstraffen tot zestien jaar opgelegd. De reden waarom de zaak tegen de vierde verdachte, de 30-jarige F. J. nu pas werd behandeld vindt zijn oorsprong in een arrest van het gerechtshof in Leeuwarden. Dat gerechtshof besloot op 25 juli 2019 dat de rechtbank in Assen zijn zaak opnieuw moest behandelen. De hogere rechters oordeelden dat de eerdere beslissing van die rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren onjuist was, waardoor de rechters in Assen nu de zaal wel inhoudelijk moeten beoordelen.

Officier van justitie Martijn Kappeyne van de Coppello vond tijdens de inhoudelijke zitting van afgelopen maandag dat het niet anders kan dan dat ook J. betrokken is geweest bij de woningoverval in Gees. Dat blijkt onder meer uit zijn telefoongegevens. Daarnaast pleegt J. met de veroordeelde mannen vier dagen voor de roofoverval een overval in Arnhem. Ook heeft hij, op dreigende toon, een getuige geïnstrueerd. Ook moest die getuige van hem gegevens wissen van haar telefoon.

Er is geen bewijs voor het feit dat J. in de woning is geweest. Aan de andere kant gaf hij geen antwoord op essentiële vragen. Alles overwegend concludeert officier van justitie Kappeyne van de Coppello dat de man volledig onderdeel uitmaakte van de bende. Desondanks eiste de officier een lagere straf, omdat hij niet kan bewijzen dat de verdachte in de woning is geweest. Daardoor is er in zijn ogen geen sprake van een zwaardere vorm van doodslag (gekwalificeerde doodslag), waarvoor de andere daders zijn veroordeeld.

F. J. was niet aanwezig op de zitting. DOfficier van justitie Kappeyne van de Coppello heeft de rechtbank gevraagd om een bevel gevangenneming. Dat betekent dat, indien de rechtbank komt tot een bewezenverklaring en strafoplegging, J. meteen aangehouden kan worden om die straf uit te zitten.

Reageer op dit nieuwbericht

HBPMedia

Learn More →