30-jarige inwoner Purmerend hoort 5 jaar celstraf eisen wegens witwassen van miljoenen euro’s

ALKMAAR – Het openbaar ministerie heeft in de strafzaak tegen de 30-jarige Emre Y. uit Purmerend een celstraf van 5 jaar geëist omdat Y. over een periode van 2.5 jaar vele miljoenen euro’s heeft witgewassen maar daarnaast ook voor deelname aan een criminele organisatie en voor een gewapende overval op een telefoonwinkel in Beverwijk op 27 mei 2019.

Y. tussen januari 2017 en juli 2019 samen met een 38-jarige man bij bedrijven in Rotterdam en Beverwijk grote sommen contant geld heeft opgehaald die daarna werden gestort op rekeningen van fictieve bedrijven en lege BV’s op naam van katvangers of van zichzelf. Zodra het geld op de rekeningen stond werd het direct overgeboekt naar telecombedrijven op het bedrijventerrein in Beverwijk of naar andere fictieve bedrijven om zo het geld wit te wassen. Om de overboekingen te kunnen maken werd gebruik gemaakt van valse facturen om zo de overboeking legaal te maken

De omvang van het witgewassen geld schat het OM. op ruim 17 miljoen euro. Officier van Justitie mr. Funke Kupper zegt dan ook dat Y. zich langere tijd heeft beziggehouden met het in stand houden van ondergrondse ondermijnende activiteiten die het financiële en economisch verkeer aantast.

mr. Funke Kupper zegt in het requisitoir dat alle ten laste gelegde feiten zijn bewezen en dat daarom een onvoorwaardelijke celstraf van 5 jaar op zijn plaats is. Wanneer de zaak tegen de hoofdverdachte gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk, het onderzoek naar de hoofdverdachte is nog in het onderzoeksfase en bij de rechter-commissaris.

Uitspraak 20 april

 

Loading