Share

30-jarige inwoner Medemblik moet alsnog de cel in na DNA-match

MEDEMBLIK – Sporen DNA die zijn achtergelaten tijdens drie oude inbraken in Medemblik, Andijk en Hauwert hebben er dinsdag voor gezorgd dat de 30-jarige Robbert B. uit Medemblik de gevangenis in moet. Hij kreeg door de politierechter een celstraf van 6 maanden opgelegd. B. werd ervoor veroordeeld dat hij in de nacht van 10 op 11 september 2017 in een woning aan de Julianastraat in Andijk heeft ingebroken. De bewoner was op dat moment thuis. Waarschijnlijk heeft B. in de schuur een reservesleutel van de woning gevonden waardoor hij naar binnen kon. Bij de Andijker werd een pinpas, 100 euro aan contant geld en een telefoon gestolen. In de woning werd door de politie een sjaal gevonden met DNA materiaal dat later van B. bleek te zijn.

Datzelfde weekend werd een restaurant in Medemblik slachtoffer van een inbreker. Het restaurant was op dat moment niet open voor bezoekers. De inbreker had veel flessen drank, een koffiemachine en 150 euro uit de kassa weten te bemachtigen. Een schroevendraaier uit het restaurant bleek ook DNA sporen van B. te bevatten. Op 11 juli 2018 werd er nogmaals DNA materiaal van B. gevonden op een plaats delict. Bij een buurthuis in Hauwert bleek die ochtend te zijn ingebroken. De sigarettenautomaat was opengebroken, en volgens justitie heeft B. zich daarbij waarschijnlijk verwond. In de omgeving van het buurthuis werden bloedsporen van B. aangetroffen.

De zaken werden bij toeval in verband gebracht met de verdachte uit Medemblik, toen hij in een andere zaak DNA materiaal moest afstaan. Volgens de officier van justitie een duidelijke zaak. Hij had graag een verklaring van B. gehoord over hoe zijn DNA op de plaats delict terecht is gekomen, maar de verdachte heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht.

De officier eiste 9 maanden cel voor de inbraken. Advocaat Robbert Poort vroeg om vrijspraak. Volgens hem valt het niet uit te sluiten dat het DNA is geplant en had de politie meer onderzoek moeten doen naar andere verdachten, waaronder een man die is aangehouden met een groot deel van de gestolen spullen. Maar de politierechter achtte B. wel verantwoordelijk voor de inbraken en veroordeelde hem dus tot een half jaar cel. B. moet  daarnaast een schadevergoeding van 3500 euro betalen aan het dorpshuis in Hauwert.

Heeft u dit ook al gelezen?