25-jarige vrouw uit Nieuwegein hoort 3 jaar celstraf eisen voor ‘diefstallentour’ door Nederland

Medemblik is volgens het Openbaar Ministerie (OM) op 3 oktober 2019 een tussenstop geweest in de ‘diefstallentour’ van de 25-jarige Brenda D. uit Nieuwegein en haar medeverdachten. D moest vrijdagochtend voorkomen bij de rechtbank in Alkmaar op verdenking van 15 feiten die allemaal samenhangen met het uitvoeren van babbeltrucs. Ook ouderen uit Hoorn, Bovenkarspel, Hoogkarspel, Haren en Oss zouden daar volgens justitie slachtoffer van zijn geworden. D. beriep zich tijdens de zaak op haar zwijgrecht. Medeverdachte Bart van M. werd eerder veroordeeld tot vierenhalf jaar gevangenis waarvan een jaar voorwaardelijk.

D. zou op 3 oktober eerst in Hoogkarspel door middel van een babbeltruc geld, een pinpas en sieraden hebben buitgemaakt. Daarna ging ze met haar toenmalige vriend Van M. door naar Medemblik. De babbeltrucs volgden volgens justitie steeds een zelfde patroon. Eerst belde er iemand aan die zich voordeed als een loodgieter of energieleverancier om een probleem op te lossen. Vervolgens werd de pinpas uit de woning gestolen. Later werden de slachtoffers opgebeld en gevraagd hun pincode te geven, zodat de bankpas zou kunnen worden geblokkeerd. Op deze manier zouden de verdachten volgens justitie ruim 20.000 euro hebben buitgemaakt.

Als het aan het OM ligt verdwijnt D. voor 3 jaar de gevangenis in en moet ze met haar medeverdachte de gehele buit terugbetalen. De advocaat van D. denkt dat lang niet alle feiten tegen zijn cliënt kunnen worden bewezen. Zelf vroeg D. de rechtbank in haar slotwoord om haar op vrije voeten te stellen: ,,Mijn familie heeft me nodig, en ik hen”. De Alkmaarse rechtbank doet op 5 februari uitspraak.

Loading