24-jarige man uit Espel moet 4 jaar de cel in voor vuurwerkbom op Urk

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad heeft de 24-jarige H.S. tot een celstraf van 4 jaar veroordeeld omdat hij samen met vriend van hem afgelopen 3 november 2019 bij een gezin op Urk een zware vuurwerkbom door de brievenbus heeft geduwd waarna deze een enorme schade veroorzaakte. S. verklaarde tijdens de 4 zittingen dat hij zich had vergist in het adres, de vuurwerkbom was voor iemand anders bedoeld.

S. wilde die bewuste avond wraak nemen op iemand die had geklaagd over het vuurwerk dat op Urk werd afgestoken, daarbij vergiste hij zich in het adres.. Het OM. was van mening dat er overtuigend bewijs was dat S. achter de aanslag zat. De advocaat van S.  was van mening dat er helemaal geen bewijs was dat S. de aanslag op de woning heeft gepleegd en vroeg om vrijspraak.

Uit het bewijs blijkt dat de verdachte en medeverdachte die nacht een vooropgezet plan hebben uitgevoerd. Zij zijn doelbewust naar de woning gereden, waar verdachte vervolgens het pakket heeft aangestoken en naar binnen heeft gegooid. Hij heeft voldoende tijd gehad om na te denken over zijn handelen en de eventuele gevolgen daarvan. Daarbij heeft de verdachte lange tijd geen verantwoordelijkheid willen nemen voor zijn daden, terwijl de politie naar hem op zoek was.

De ontploffing heeft grote gevolgen voor het gezin. Zij konden door de schade een aantal maanden niet meer thuis wonen en ervaren psychische problemen door wat er die nacht is gebeurd. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij de veiligheid van de familie in hun eigen huis in gevaar heeft gebracht. De verdachte liep ten tijde van het feit nog in een proeftijd van een eerdere veroordeling tot brandstichting. Door weer in de fout te gaan laat de verdachte volgens de rechtbank zien niet te hebben geleerd van zijn eerdere daden. Ook wilde de verdachte niet meewerken aan psychologisch onderzoek. Dit alles maakt dat de rechtbank een volledig onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats vindt, in tegenstelling op de geëiste deels voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan de bewoners.

De rechtszaak tegen de medeverdachte gaat verder op 23 december om 9:30 bij de rechtbank in Lelystad.

Loading