24-jarige inwoner De Lier aangehouden wegens huurfraude

AMSTERDAM – Een 24-jarige inwoner van De Lier is afgelopen vrijdag aangehouden op last van de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam. De man wordt er van verdacht dat hij via een website valse huurcontracten aanbood van woningen in voor wat nu bekend is, in 20 gemeenten. Deze gemeente hebben aangifte gedaan.

Mensen die een vals huurcontract kochten van de man konden zich dan inschrijven bij de gemeente alleen bleek al snel dat deze woningen niet beschikbaar waren voor bewoning. Veel van de mensen die een huurcontract kochten wisten niet dat de man fraude pleegde. De kopers betaalden gemiddeld 350 euro aan de man uit De Lier.

Met een inschrijving in een gemeente is het dan simpel om een reisdocument te krijgen of toegang te krijgen tot de (sociale) verzieningen van de gemeente waar men zich liet inschrijven.

De getroffen gemeenten erkennen dat het vaak moeilijk is om valse huurcontracten te herkennen, de Rijkdienst voor Identiteitsgegevens heeft de laatste jaren de gemeenten al voorgelicht over deze vorm van fraude maar toch gebeurd het nog regelmatig dat iemand met een vals huurcontract zich wil laten inschrijven in een gemeente.

De rechter-commissaris besloot afgelopen vrijdag dat de man voor de duur dat het onderzoek nog duurt vast blijft zitten, zo moet er onderzoek worden gedaan hoeveel mensen een vals huurcontract hebben gekocht en hoeveel de man heeft verdiend met de verkoop van deze valse huurcontracten.

Loading