24-jarige inwoner Alphen aan den Rijn krijgt 3 jaar celstraf voor doodrijden 22-jarige vrouw

Dit bericht is 35 keer gelezen

De rechtbank Den Haag heeft de 24-jarige Mohamed A. veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van vijf jaar voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Alphen aan den Rijn op 8 juli van dit jaar.

​Toedracht

A. reed  in een auto over de Oranje Nassausingel met een snelheid van ongeveer 132 km/uur terwijl de maximumsnelheid 70 km/uur was. Bij de kruising met de Thorbeckestraat is hij in botsing gekomen met een 20-jarige fietsster die daar wilde oversteken. Zij is ter plekke aan haar verwondingen overleden.

Oorzaak

De rechtbank ziet A. als de veroorzaker van het ongeval. Uit berekeningen van de politie is gebleken dat het slachtoffer veilig de overkant zou hebben gehaald als A. zich aan de maximumsnelheid had gehouden. Weliswaar reed het slachtoffer zelf door rood, maar A. heeft haar door zijn veel te hoge snelheid niet tijdig kunnen zien en niet tijdig op haar kunnen anticiperen of reageren.

Roekeloos

De rechtbank vindt dat A. roekeloos heeft gereden; het gaat om een extreme overschrijding van de maximumsnelheid op een weg met veel gelijkvloerse kruisingen en verkeerslichten en hij reed tijdens zijn fatale rit langdurig veel te hard. Een wetswijziging maakt het sinds 1 januari 2020 mogelijk om rijgedrag eerder als roekeloos aan te merken dan daarvoor, toen van roekeloosheid alleen in zeer uitzonderlijke gevallen sprake was.

Hoge straf

Roekeloos rijgedrag met fatale gevolgen rechtvaardigt een hoge straf. Officier van justitie Grabowsky had vijf jaar gevangenisstraf geëist, maar die straf vindt de rechtbank passen bij nóg gevaarlijker rijgedrag, bijvoorbeeld als een bestuurder ook nog onder invloed was en zijn telefoon vasthield. Daarvan was in deze zaak geen sprake. Daarom komt de rechtbank uit op drie jaar gevangenisstraf. De rijontzegging van vijf jaar is de maximale duur voor iemand die niet eerder een rijontzegging heeft gehad en gaat in na de gevangenisstraf.

Reageer op dit nieuwbericht

HBPMedia

Learn More →