Share

22-jarige man aangehouden, riep volgens omstanders Allahoe akbar.

Den Haag – Na een melding over een verdachte situatie met een gasfles in de Telexstraat in Den Haag hielden agenten een 22-jarige man aan.

Omstanders waarschuwden rond 14.00 uur de politie toen zij in de Telexstraat een auto zagen met daarin een sissende gasfles. Bij de auto stond een man, die volgens omstanders ‘Allahoe akbar’ riep.

Benzinestation ontruimd

Enkele minuten na deze melding waren politiemensen ter plaatse. Kort daarna zetten agenten het gebied rondom de Telexstraat af. Uit voorzorg ontruimden agenten ook een nabijgelegen benzinestation aan de Fruitweg.

Rapid Response Team

Inmiddels was ook een Rapid Response Team (RRT) van de politie ingeschakeld en naar de Telexstraat gestuurd. De leden van dit team zijn 24 uur per dag beschikbaar. Zij kunnen snel op de plek van een incident zijn en bijstand bieden aan reguliere politiemensen die altijd als eerste ter plaatse zijn. De politiehelikopter maakte vanuit de lucht overzichtsbeelden.

Uitpraatprocedure

Door middel van een zogenoemde uitpraatprocedure wisten de leden van het Arrestatieteam de man uit de auto te krijgen. Een uitpraatprocedure wordt gebruikt bij het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Deze verdachten worden met getrokken wapens gecontroleerd uit de auto gehaald. De agenten houden daarbij de verdachte onder schot.

Bedreiging

Vervolgens werd hij direct aangehouden. Politiemensen brachten hem over naar een nabijgelegen politiebureau. De man is aangehouden op grond van bedreiging; daarbij speelde een combinatie van factoren een rol. Zo liet de man gas ontsnappen uit een gasfles in een voertuig en riep hij volgens omstanders Allahoe akbar.

Maatregelen opgeheven

De auto van de man is ter plaatse onderzocht door explosievenexperts van de politie. Zij troffen in de auto inderdaad een gasfles aan. De gecontroleerde auto bleek veilig. Hierop werden de maatregelen rondom de Telexstraat rond 15.15 uur opgeheven. De auto en de gasfles zijn in beslag genomen.

Verder onderzoek loopt

De politie verricht nog verder onderzoek, onder meer naar de gasfles en het soort gas dat daarin zat. Mogelijk gaat het om lachgas, dit kan echter op dit moment nog niet worden bevestigd. In het onderzoek worden alle scenario’s meegenomen. De man wordt nog verhoord.

Heeft u dit ook al gelezen?