22-jarige inwoner Enkhuizen sloopt raam trein

ENKHUIZEN/ALKMAAR – De 22-jarige Dennis K. uit Enkhuizen was zo boos op een conducteur, die hem niet meer nadat hij had gefloten in de trein liet stappen, dat hij in Bovenkarspel het raam van de trein stuk sloeg. ,,Die conducteur had mij wel voorbij zien lopen, maar hij sloot gewoon die deuren. Ik liep even door naar een volgende coupé, want dat is handiger voor mij met uitstappen.” Nadat K. de volgende trein had gepakt, zocht hij in Grootebroek de conducteur op en spoog hem recht in zijn oog.

K. kreeg donderdag bij de politierechter in Alkmaar 40 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij de NS bijna 2500 euro betalen voor het vernielde raam. ,,Best een duur raampje”, zei de Enkhuizenaar zuchtend. Maar hij wilde de schade toch wel betalen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie, die net als de rechter de actie van de man alle perken te buiten vond gaan.

Hij bleef er bij de rechter bij dat de conducteur hem had zitten pesten. ,,Hij had me gewoon die trein in kunnen laten. Zo stom. Ik rende naar de volgende deur, een stukje van tien meter. Kom op zeg!” Inmiddels vond K. het vernielen van het raampje van de trein wel een domme actie. Hij had die dag een offday gehad op zijn werk en baalde als een stekker dat hij de trein niet kon halen. ,,Het was allemaal heel impulsief. Maar die conducteur is ook schuldig.”

Het slachtoffer voelde zich enorm vies en vernederd. Meerdere douche- en wasbeurten konden dat gevoel niet wegnemen. Een medewerker van de NS zei dat de conducteur zelf niet naar de zitting wilde komen, omdat hij de confrontatie met de verdachte niet aankon. De verdachte zelf haalde daar minnetjes zijn schouders over op.

Hij gaf toe dat hij bewust naar de conducteur op zoek was gegaan, nadat hij de volgende trein had gepakt en was uitgestapt. De conducteur had verklaard dat hij de deur ook niet open wilde doen, omdat de Enkhuizenaar zich zo agressief gedroeg, zei de vertegenwoordiger van de NS. Die vond dat dat enorm meeviel. Maar hij beloofde wel voortaan beter na te denken.

Loading