17-jarige jongen uit Reimerswaal moet in maart voorkomen, hij sliep naast grote hoeveelheid illegaal vuurwerk

In Oostdijk heeft de politie dinsdagavond een jongen (17) gearresteerd voor het met behulp van social media oproepen tot ongeregeldheden in Walcheren. De jongen uit de gemeente Reimerswaal is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast en wordt woensdag verhoord. Vervolgens heeft de politie op twee locaties in Oostdijk en Rilland zoekingen gedaan naar illegaal vuurwerk. Hierbij werd 22 kilogram illegaal en zwaar vuurwerk in beslag genomen.

Verwerpelijk

De politie vindt het oproepen tot en het samenkomen om te rellen verwerpelijk. Natuurlijk begrijpt de politie heel goed dat deze tijd voor de jeugd ingewikkeld is, gezien de huidige coronamaatregelen. Maar het is gewoon niet te tolereren om te rellen en (illegaal) vuurwerk af te steken. Dinsdag voerde de politie met een aantal mensen stopgesprekken. Een aantal van hen was maandagavond bij de ongeregeldheden in Vlissingen aanwezig of hadden via hun social media accounts opruiend getinte berichten gedeeld. Doel van de gesprekken: laten merken dat de politie dit niet tolereert.

Gesprekken

De politie vraagt ouders en verzorgers om met hun kind(eren) in gesprek te gaan over rellen en vuurwerk. Wat vinden zij van het gedrag van hun leeftijdsgenoten? De bedoeling hiervan is om vooral met de jongeren in gesprek te blijven en hun beweegredenen te achterhalen. En natuurlijk om te voorkomen dat zij hun leeftijdgenoten na gaan doen en daarmee andere inwoners, en hun huisdieren, lastig vallen. En om te voorkomen dat zij op jonge leeftijd al een strafblad hebben. Of misschien nog erger: een ander of zichzelf verwonden met het vuurwerk.

Voor de rechter

In maart 2021 zal de jongen zich moeten verantwoorden voor het bezit van totaal 22 kilo vuurwerk. Deze hoeveelheid kent een enorme explosieve kracht. Een dergelijke hoeveelheid professioneel vuurwerk in handen van een minderjarige vindt het OM zeer zorgelijk. Het kan leiden tot een explosie met een enorme kracht, ernstige brandschade en is levensgevaarlijk. De jongen staat ook terecht voor opruiing. Hij zou via Whats app hebben opgeroepen tot het opblazen van een politiebureau.

Loading