Share

15 maanden cel voor invoer ruim 2000 kg illegaal vuurwerk

AMSTERDAM – De rechtbank van Amsterdam heeft de 36-jarige M. de J. uit Haarlem veroordeeld tot een celstraf voor de duur van 15 maanden vanwege grootschalige invoer, opslag en handel in illegaal chinees vuurwerk waaronder 2131 kilo Chinese rollen en 2364 stuk knalvuurwerk. 

Daarnaast had hij ook nog 25 kilo consumentenvuurwerk in zijn bezit en 3 stroomstootwapens.

De J. had in Vijfhuizen een loods waar het vuurwerk in lag opgeslagen. Tijdens de inval van de politie, op 15 november 2018, waren er twee busjes aanwezig, uit een witte bus werd vuurwerk uitgeladen om te worden opgeslagen in de loods in de tweede bus werd ook een grote hoeveelheid vuurwerk aangetroffen.

De J. bekende dat hij samen met 2 anderen in de loods aanwezig was en werd gevraagd mee te helpen de dozen vuurwerk uit de auto’s te halen en naar de loods te brengen. De J. bekende ook dat hij daarvoor ook al twee keer heeft meegeholpen vuurwerk uit de busjes te halen en naar de loods te brengen.

J. bekende dat voor de loods geen vergunning was afgeven om vuurwerk in op te slaan en dat de loods ook niet geschikt was om vuurwerk in op te slaan.

In totaal vond de politie tijdens het onderzoek: 2131 kilo Chinese rollen, 2364 stuks knalvuurwerk, 158 flowerbeds en 4302 shells en daarnaast nog 25 kilo aan professioneel vuurwerk voor de particuliere markt.

Het openbaar ministerie vond alle feiten voldoende bewezen en eiste tijdens de zitting op 14 mei j.l. een celstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De advocaat van de J. kon zich niet vinden in de eis van het OM. en vroeg om vrijspraak omdat haar cliënt maar een beperkte rol speelde in het geheel en daarbij ook rekening moet worden gehouden met zijn psychische gesteldheid, het voorarrest en het lange wachten op de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Mocht de rechtbank besluiten om niet tot vrijspraak overgaan dan leek een onvoorwaardelijke celstraf voor de duur van het voorarrest ook een passende straf met daarnaast een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf.

De hierna te noemen strafoplegging is in overeenstemming met de ernst van het bewezen geachte, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals daarvan ter terechtzitting is gebleken.

De rechter besloot de eis van het openbaar ministerie deels mee te nemen maar nam ook de enorme impact van het voorarrest op de J. mee in haar besluit. De J. moest zelfs onder behandeling worden gesteld vanwege ernstige psychische klachten tijdens zijn detentie en slikt nu nog steeds medicatie. Omdat de J. kostwinner is van zijn gezin en kinderen heeft besloot de rechtbank om niet volledig op de eis van het OM. in te gaan maar vrijspraak zoals de advocaat wenste ging de rechtbank ook te ver, mede vanwege de grote hoeveelheid illegaal vuurwerk dat is aangetroffen in de loods.

De rechtbank besloot de J. alleen te veroordelen voor het vuurwerk gedeelte, voor het bezit van de drie stroomstootwapens kreeg de J. vrijspraak, zodat de rechter tot een celstraf van 15 maanden kwam waarvan 5 voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?