14 maanden cel voor 55-jarige Amsterdammer met mitrailleur in auto

Een 55-jarige man moet 14 maanden de cel in voor de vondst van een geladen pistoolmitrailleur in de auto waarvan hij de bijrijder was. De 25-jarige bestuurder van de auto was eveneens aangeklaagd voor illegaal wapenbezit, maar wordt daarvan vrijgesproken.

​Spookrijders

De twee mannen werden op 12 juni van dit jaar aangehouden nadat zij op ring van Amsterdam tegen het verkeer in over de vluchtstrook reden. Ze verklaarden dat zij op de snelweg waren omgekeerd nadat ze waren klemgereden door een andere auto. Hierbij zouden ze zijn bedreigd met een vuurwapen.

Wapen op autovloer

Op de vloer van de auto bij de passagiersstoel vond de politie in een tas de geladen mitrailleur. De bijrijder verklaarde niet te hebben geweten dat er een tas tussen zijn benen stond, met daarin een wapen. Volgens de politie was de tas direct zichtbaar en waren zowel het handvat als de trekker van het wapen te zien. Op basis hiervan concludeert de rechtbank dat het wapen voor het grijpen lag en dat het niet geloofwaardig is dat de bijrijder hier niets van wist.

De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. Door de wisselende verklaringen van de betrokkenen is het onduidelijk gebleven wat er zich tijdens het incident op de snelweg precies heeft afgespeeld. Onder andere door de aanwezigheid van het wapen ziet de rechtbank echter wel aanwijzingen dat de situatie zeer ernstige gevolgen had kunnen hebben.

Vrijspraak voor bestuurder

Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat niet bewezen kan worden dat ook de bestuurder wist dat er een wapen in de tas zat. Hij wordt daarom vrijgesproken.

Loading