14-jarige brein achter overval met bijna dodelijke afloop: “Ewa bro, we doen die shit 3mans he?”

DEN BOSCH – Afgelopen vrijdag stond op de rol de rechtszaak tegen de 14-jarige H.U.K. uit Nijmegen die door het Openbaar Ministerie als het brein achter een gewapende overval op een inwoner van Valkenwaard wordt gezien. De zaak tegen de 14-jarige jongen vond plaats achter gesloten deuren omdat de jongen nog minderjarig is.

De drie verdachten, de 22-jarige A.G uit Helmond, de 18-jarige K.P uit Valkenswaard en dus de 14-jarige H.U.K. uit Nijmegen vielen op 2 mei van dit jaar de woning van het slachtoffer binnen waarbij de man direct werd gestoken met een mes waarbij hij levensgevaarlijk gewond raakte. De man liep o.a. een slagaderlijke bloeding op en een zenuwbeschadiging waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds de gevolgen van moet ondervinden. Een buurman die de herrie hoorde kwam naar het washok lopen waar de steekpartij had plaatsgevonden waarop de drie jongens de benen namen.

De politie en ambulance wordt direct ingeschakeld en er wordt een grootscheepse klopjacht gestart naar de drie jongens. Een agent die hoorde van de overval zag op dat moment ook 2 jongens bij een scooter staan en houdt de jongens staande. Toen de agent de rugzak van 1 van de jongens wilde controleren pakte deze iets uit de rugzak pakte, wat later een anonymus-masker bleek te zijn die werd gedragen bij de overval.  Onderzoek door het NFI wees uit dat op de masker bloedsporen en spierweefsel van het slachtoffer op het masker zaten.

Officier van Justitie M.van der Linden liet er geen gras over groeien, en wees op de grote hoeveelheid bewijsmateriaal dat tegen het drietal was verzameld. Volgens de OvJ. was het drietal mogelijk uit op drugs die in de woning zouden liggen. Maar ook getuigen vertelden over 3 jongens die zich in de buurt van de woning ophielden en van een scooter met 2 jongens die direct na de overval van de woning wegreden.  De 14-jarige jongen kan een paar dagen later worden aangehouden en worden ingesloten.

De OvJ. kwam daarom ook tot stevige eisen tegen de twee meerderjarige jongens, deze moeten als het aan het OM. ligt 4.5 en 5 jaar de gevangenis in, de 14-jarige jongen, met al een behoorlijke lijst aan misdrijven, moet van het OM. zes maanden jeugddetentie krijgen, met daarnaast een voorwaardelijke PIJ-maatregel en een proeftijd van 2 jaar met bijzondere voorwaarden. Daarnaast moet de jongen uit een eerdere veroordeling een nog openstaande taakstraf van 50 uur uitvoeren.

Uitspraak over 2 weken

Loading