Share

12 maanden celstraf voor smokkel 1.8kg cocaïne vanuit Curaçao

De 58-jarige M.G. uit Wervershoof is doodsbang dat ze door een veroordeling wegens drugssmokkel haar seniorenflatje zal kwijtraken. ,,Het was allemaal niet zo makkelijk hoor.” zei ze dinsdagmiddag snikkend bij de Haarlemse rechtbank. De vrouw zei meerdere keren erg veel spijt te hebben van de vermeende drugssmokkel, waarbij bijna 1800 gram cocaïne van Curaçao naar Schiphol moest worden gebracht. G. zei zich belazerd te voelen. Haar zou niet verteld zijn wat ze werkelijk moest smokkelen, totdat er een pakket om haar lichaam werd gebonden met wit poeder.

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt drugssmokkel zeer hoog op. De officier van justitie eiste daarom een flinke gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. De advocaat van Maclaine G. zei dat de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt de rechtbank voldoende reden zouden moeten geven om een flink lagere straf op te leggen. De vrouw heeft totaal geen strafblad, zou impulsief en naïef zijn geweest en hoge schulden hebben. Een langere celstraf zou dit eventueel kunnen verergeren. Het motief van de vrouw om cocaïne te smokkelen zou namelijk zijn geweest dat haar wasmachine kapot was gegaan, en ze geen geld had om deze te vervangen.

Maar de Haarlemse rechtbank besloot hier maar in beperkte mate rekening mee te houden, omdat de vrouw er volgens de rechters toch bewust voor heeft gekozen om met een pakket cocaïne het vliegtuig in te gaan.

Ze werd onmiddellijk veroordeeld tot 12 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. Zodra ze vrij komt zal ze zich ook moeten melden bij de reclassering en een verplichte behandeling moeten volgen

Heeft u dit ook al gelezen?